Обсъждат премахване на специализираните ТЕЛК

Обсъждат премахване на специализираните ТЕЛКСпециализираните трудовоекспертни лекарски комисии (ТЕЛК) ще бъдат закрити и всички болни ще бъдат освидетелствани от общите лекарски комисии. Промяната се обсъжда отдавна, а Министерството на здравеопазваенто вече е готово с конкретните поправки.
Проблемът съществува отдавна. Заради липса на лекари, част от тях вече не съществуват и хиляди пациенти с очни, белодробни и психични заболявания буквално кръстосват цяла България, изминавайки стотици километри, за да бъдат освидетелствани.
Решение на този проблем се чака отдавна. В предложението на зЗдравното министерство, качено на сайта на ведомството, пише че специализираните ТЕЛК-ове ще бъдат закрити, а хората ще се освидетелстват от така наречените общи ТЕЛК-ове, каквито има във всички области на страната. Предвиждат се и още облекчения, информира bTV.
Проектът на министерството предвижда още при освидетелстване пред ТЕЛК да важат резултатите от изследвания, правени през последната година. Личните лекари ще прилагат заверени копия от медицинските документи, без да се налага повторното им назначаване. Това, разбира се, спестява не само време на пациента, а ще се спестява и ресурс, защото всяко едно изследване струва пари, обясни здравният министър Таня Андреева.
Изследвания ще се правят само ако наличните не са актуални или не са достатъчни за изясняване на състоянието на пациента.
Предложените промени са качени на сайта на здравното министерство. След 14 дни се очаква да бъдат гласувани от кабинета, а след това и от парламента.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД