Проф. Цекомир Воденичаров: 9 от всеки 10 млади лекари отиват в чужбина

Проф. Цекомир ВоденичаровНа всеки 10 дипломирани лекари 9 заминават в чужбина веднага след дипломирането си, сподели в Bulgaria On Air деканът на Факултета по обществено здраве към Медицинския университет Цекомир Воденичаров.
Той коментира, че преди 2-3 години съотношението е било 5 от всеки 10 да търсят реализация зад граница.
Подобна тенденция се наблюдава и при дипломираните медицински сестри, които ще се превърнат в "изчезващ вид“.
Той подчерта, че проблемът с т.нар. „кадрова обезпеченост“ ще се открие с изключителна тежест до 5-6 години. Проф. Воденичаров подчерта още, че по отношение на здравеопазването България е на кръстопът и трябва да избере едно глобално решение и промяна.
На въпрос дали средствата за здравеопазването са прекалено малко, или проблемът е в това, че не се разпределят ефективно, Воденичаров посочи, че „на пръв поглед средствата не достигат, но на втори те се разпределят и неефективно“.
Експертът подчерта, че неефективното разпределение се прави не само поради некомпетеност и неподготвеност на ръководните кадри, но и поради механизмите на системата, „които така или иначе обричат тези, които са в ръководството, да се подчиняват на неща, които ги вкарват в тунел, в който няма светлина“.
Воденичаров подчерта, че здравният министър трябва да е отговорен преди всичко за това да има дългосрочна концепция за здравеопазването, какво ще се случи след 4-5 години. Той заяви, че същото важи и за шефа на Здравната каса, който освен компетенции трябва да има свобода да взима решения.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД