Спасиха три новородени момиченца в Пловдив

Спасиха три новородени момиченца в ПловдивТри новородени момиченца в момента се възстановяват в Детска хирургия в УМБАЛ "Св. Георги" след операции, които им дават единствения шанс за живот.
И трите са родени със сходни аномалии, която без намесата на лекарите щеше да бъде фатална. Най- сложният случай е на херния на пъпната връв, след която всички органи излизат навън. Доц. Пенка Стефанова, завеждащ на Детска хирургия, извършва операция по метод, който се прилага само в няколко болници в света в Америка, Англия и Франция.
Десетдневното момиченце, което е оперирано успешно в Пловдив, е може би най- малкото в света, на което е приложена вакуумна техника за затваряне на раната. По принцип техниката се прилага за случаи с деца много рядко. Успехът на Детска хирургия- Пловдив в този случай е световна новина.
Другите две деца са родени с гастрохиза- всички черва са навън. Едното има недоразвита коремна стена. И те се възстановяват успешно, при операциите е използвана комбинирана техника с пластика. Подобни аномалии представляват вродена болест, която се среща един път на 10 000 раждания, обяснява доц. Стефанова. Момиченцата са от Кърджали, Сливен и пловдивското село Белозем.
Най- тежките случаи от цяла Южна България попадат в Детска хирургия - УМБАЛ "Св. Георги". Наскоро са оперирали успешно двегодишно момиченце с тумор в бъбрека. Бъбрекът е отстранен, а лечението е било мултидисциплинарно. Първо лекарите в Детска онкохематология на същата болница са подготвили пациента, след което е извършена операцията. Детето се възстановява добре.
Истинска гордост за екипа на Детска хирургия е и случаят с деветгодишно момче от Карлово, което при падане с колело получава животозастрашаваща травма. Откъсва се опашката на панкреаса и ако не е била спешната шестчасова операция, детето е било обречено. Три седмици по- късно момчето е добре и се възстановява успешно, предстои му лятната ваканция.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД