Университетските болници подкрепят Андреева

д-р Таня АндрееваАсоциацията на университетските болници в България се обявява срещу „перманентните идеи за смяна на министъра на здравеопазването при всеки възникнал проблем”. Това става ясно от отворено писмо на организацията, изпратено до медиите.
Повод за него е поредния призив за оставка на д-р Таня Андреева покрай наболелите проблеми в сферата на Спешна помощ през изминалата седмица. Тогава изригна вълна от недоволство заради уволнението на началника на столичния Център за спешна помощ д-р Георги Гелев.
Шефовете на лечебните заведения обаче посочват, че на първо място трябва да бъдат отчетени предприетите от д-р Андреева действия, както и постигнатите от нея резултати. Според тях е недопустимо здравният министър да става заложник на интересите на един лекар.
В становището се изтъква, че сегашният екип на Министерството на здравеопазването прави всичко възможно за Спешна помощ и към момента е реализирало немалко резултати в тази насока.
Пример за това е разработената вече Стратегия за развитие на Спешната медицинска помощ в Република България за периода 2014-2020 г., увеличението на заплатите сектора с 10 на сто от началото на тази година, инкриминирането на напададението над медицински лица, облекчените условия за специализация на ангажираните в системата и подобряването на условията в спешните центрове чрез ремонти и ново оборудване.
Сред предприетите мерки е и утвърждаването на профила „Спешна медицина“ в медицинските колежи у нас, както и регламентирането на дейността на специалистите с професионална квалификация „Парамедик“ и „Лекарски асистент“.
От Асоциацията на университетските болници отчитат и други видими и положителни резултати и в другите сфери на българското здравеопазване.
Потвърждение на това те намират в подписването на Националния рамков договор за първи път от две години насам, разработването на Националната здравна стратегия и плана за действие към нея, усилията за определяне на ресурс за здравеопазване по оперативните прграми на Европейския съюз, мерките за подобряването на грижите за майките и децата, ремонтирането и оборудването на акушеро-гинекологичните болници в страната, завишените средства за общинските болници, облекчаване на достъпа до специализация на младите лекари и други.
Според началниците на университетските болници д-р Таня Андреева е първият здравен министър, който е защитил лечебните заведения от „административния произвол” на Националната здравноосигурителна каса.
Те твърдят, че основният проблем на българското болнично здравеопазване е финансирането и лошите правила, заложени в Постановление 94 на Министерския съвет, предложено от управителя на НЗОК д-р Румяна Тодорова.
Въвеждането в него на месечните лимити поставят българските болници в невъзможност да извършват основния си предмет на дейност, а именно осъществяването на болнична медицинска помощ, пише в декларацията.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД