Временен директор ще управлява Спешната помощ в София

д-р Таня АндрееваМинистърът на здравеопазването д-р Таня Андреева ще назначи временно изпълняващ длъжността директор на столичния Център за спешна медицинска помощ, стана ясно на заседание на Комисията по здравеопазване към 42-рото Народно събрание. Настоящият директор д-р Георги Гелев, който беше предложен за уволнение от зам.-министъра на здравеопазването Бойко Пенков, е в отпуск по болест.
Предложеното уволнение дойде в резултат на разпоредена проверка от Андреева след случая с починалата фотографка Елизабет Димитрова.
Здравният министър обясни, че има предложени 2-3 имена за временен шеф на столичната Спешна помощ и ще се срещне с тях, тъй като не ги познава лично, а само по биографии, но не уточни кои са. По думите й кой временно ще поеме поста ще стане ясно утре или в понеделник.
Андреева каза още, че резултатите от вътрешния одит на Центъра за спешна помощ в София за периода януари 2012 - декември 2013 година показват редица нарушения, свързани с формиране на работните заплати, грешки при длъжностните разписания, заплащането на нощен и дневен труд.
Проверката е установила и нарушения на организацията, както и липса на контрол за дейността, липса на длъжностни характеристики, неефективно разходване на бюджетни средства.
Директорът на столичния спешен център д-р Георги Гелев, който присъстваше на заседанието, въпреки че е в отпуск по болест, каза, че одитът е тенденциозно направен. Той посочи, че лично е сигнализирал за проблемите на спешната помощ, включително и при предходните министри на здравеопазването.
По неговите думи проблемите могат да се решат на първо място чрез значително увеличение на заплатите на спешните медици, за да стане по-атрактивна професията. Той посочи, че в момента в столичния център от 181 щатни бройки за лекари 94 са незаети. От 31 души администрация четири места също са незаети.
Каква ще е съдбата на д-р Гелев след това, все още не е ясно, посочи д-р Таня Андреева. По нейните думи се оказало, че млади хора, които имали желание да започнат работа в поверения на д-р Гелев център, били връщани, за да може да се разпределят пари за допълнително материално стимулиране на работещите там служители.
В края на заседанието министърът каза също, че концепцията за Спешната помощ е готова, предстои да бъде представена на оперативно заседание на Министерски съвет и след това в комисия.
Подготвяме всичко, ще започнат ремонтите на центровете за спешна медицинска помощ, оборудването, новите линейки, половината от които ще бъдат с телемедицина. От есента започват да се обучават парамедици и лекарски асистенти. Това е процес. Не съм от вълшебниците. Ако има някой, който може за три месеца да оправи тази забатачена система, готова съм да му отстъпя мястото си, заяви Андреева.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД