Временен директор ще управлява Спешната помощ в София

д-р Таня АндрееваМинистърът на здравеопазването д-р Таня Андреева ще назначи временно изпълняващ длъжността директор на столичния Център за спешна медицинска помощ, стана ясно на заседание на Комисията по здравеопазване към 42-рото Народно събрание. Настоящият директор д-р Георги Гелев, който беше предложен за уволнение от зам.-министъра на здравеопазването Бойко Пенков, е в отпуск по болест.
Предложеното уволнение дойде в резултат на разпоредена проверка от Андреева след случая с починалата фотографка Елизабет Димитрова.
Здравният министър обясни, че има предложени 2-3 имена за временен шеф на столичната Спешна помощ и ще се срещне с тях, тъй като не ги познава лично, а само по биографии, но не уточни кои са. По думите й кой временно ще поеме поста ще стане ясно утре или в понеделник.
Андреева каза още, че резултатите от вътрешния одит на Центъра за спешна помощ в София за периода януари 2012 - декември 2013 година показват редица нарушения, свързани с формиране на работните заплати, грешки при длъжностните разписания, заплащането на нощен и дневен труд.
Проверката е установила и нарушения на организацията, както и липса на контрол за дейността, липса на длъжностни характеристики, неефективно разходване на бюджетни средства.
Директорът на столичния спешен център д-р Георги Гелев, който присъстваше на заседанието, въпреки че е в отпуск по болест, каза, че одитът е тенденциозно направен. Той посочи, че лично е сигнализирал за проблемите на спешната помощ, включително и при предходните министри на здравеопазването.
По неговите думи проблемите могат да се решат на първо място чрез значително увеличение на заплатите на спешните медици, за да стане по-атрактивна професията. Той посочи, че в момента в столичния център от 181 щатни бройки за лекари 94 са незаети. От 31 души администрация четири места също са незаети.
Каква ще е съдбата на д-р Гелев след това, все още не е ясно, посочи д-р Таня Андреева. По нейните думи се оказало, че млади хора, които имали желание да започнат работа в поверения на д-р Гелев център, били връщани, за да може да се разпределят пари за допълнително материално стимулиране на работещите там служители.
В края на заседанието министърът каза също, че концепцията за Спешната помощ е готова, предстои да бъде представена на оперативно заседание на Министерски съвет и след това в комисия.
Подготвяме всичко, ще започнат ремонтите на центровете за спешна медицинска помощ, оборудването, новите линейки, половината от които ще бъдат с телемедицина. От есента започват да се обучават парамедици и лекарски асистенти. Това е процес. Не съм от вълшебниците. Ако има някой, който може за три месеца да оправи тази забатачена система, готова съм да му отстъпя мястото си, заяви Андреева.
"Здравна поща"


lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД