Масови оставки в софийската спешна помощ

Масови оставки в софийската спешна помощ65 лекари от Спешна помощ - София са подали оставка тази сутрин, съобщи пред журналисти зам.-директорът на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Светла Богданова.
Актът им е в знак на протест срещу предложението за уволнение на дългогодишния директор на столичната спешна помощ д-р Георги Гелев.
Той бе предложен за уволнение от ресорното ведомство след одит по повод смъртта на 40-годишната фотографка Елизабет Димитрова, която издъхна в понеделник вечерта, очаквайки линейка.
Докато е снимала абитуриентски бал, жената е припаднала в близост до автомобила си. Според близките на починалата линейката е дошла около 50 минути след повикването.
Приятелка на Елизабет Димитрова, която е бивша медицинска сестра, работила в отделение по реанимация заяви, че докато са чакали да пристигне колата на спешна помощ тя, с помощта на друга бивша медицинска сестра, са направили сърдечен масаж и обдишване на изпадналата в безсъзнание жена.
По думите й, когато линейката пристигнала, там не е имало дефибрилатор. Според нея медиците са направили единствено електрокардиограма и са заявили, че не могат да помогнат на припадналата.
Според Министерството на здравеопазването екипът на спешна помощ е дошъл на мястото на инцидента на 18-та минута от повикването.
От пресцентъра на ведомството съобщават, че справката на отдел „Медицински дейности” към Центъра за спешна медицинска помощ в София - град показва, че сигналът е постъпил в централата на спешна помощ в 20:31 часа.
Той е получен от медицинския екип в 20.42 часа. По това време линейката се е намирала в кв. „Овча купел -2”. Тя е пристигнала на мястото на инцидента в кв. "Надежда” в 20.49 часа.
Заварена е жена без дишане, с цианоза и с трайно разширени зеници. На електрокардиограмата е установена права линия. Въпреки това е опитано обдишване с маска Амбу и индиректен сърдечен масаж, се твърди в справката.
Относно липсата на дефибрилатор в колата, както и във връзка с изясняване на конкретиката по случая, министър д-р Таня Андреева е разпореди да бъде извършена проверка от Изпълнителна агенция "Медицински одит".
Д-р Гелев разбрал чул идеята за неговото уволняване от телевизията. Той е в отпуск от три месеца и не бил запознат с фаталния инцидент. От това, което разбрал, обаче ставало ясно, че линейката дошла на 19 мин. при норматив от 20 мин.
В предавнаето "Тази сутрин" по бТВ той бе категоричен, че не смята да се рздели с поста си на директор на столичния Център за спешна медицинска помощ. Няма да подам оставка. Категорично не приемам упреците за лоша организация и недостатъчен контрол в Спешната помощ, заяви той.
По думите му проблемите в сектора са системни и ръководството не може да се справи самостоятелно с недостига на медицински кадри. Междувременно лекарите от ЦСМП обявиха, че вече са в стачна готовност.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД