Проверяват софийската Спешна помощ заради починалата фотографка

Проверяват софийската Спешна помощ заради починалата фотографкаСтоличната фотографка Елизабет Димитрова на 40 г. почина вечерта на 26 май в София, преди пристигането на екип на Спешна помощ. Според близките й линейката е дошла около 50 минути след повикването.
Приятелка на Елизабет Димитрова, която е бивша медицинска сестра, работила в отделение по реанимация заяви, че докато са чакали да пристигне колата на спешна помощ тя, с помощта на друга бивша медицинска сестра, са направили сърдечен масаж и обдишване на изпадналата в безсъзнание жена. По думите й, когато линейката пристигнала, в нея не е имало дефибрилатор.
Медиците са направили единствено електрокардиограма и са заявили, че не могат да помогнат на припадналата.
Според Министерството на здравеопазването екипът на спешна помощ е дошъл на мястото на инцидента на 18-та минута от повикването. От пресцентъра на ведомството съобщават, че справката на отдел „Медицински дейности” към Центъра за спешна медицинска помощ в София - град показва, че сигналът е постъпил в централата на спешна помощ в 20.31 часа. Той е получен от медицинския екип в 20.42 часа. По това време линейката се е намирала в кв. „Овча купел -2”. Тя е пристигнала на мястото на инцидента в кв. „Надежда” в 20.49 часа.
Заварена е жена без дишане, с цианоза и с трайно разширени зеници. На електрокардиограмата е установена права линия. Въпреки това е опитано обдишване с маска Амбу и индиректен сърдечен масаж, се твърди в справката.
Относно липсата на дефибрилатор в колата, както и във връзка с изясняване на конкретиката по случая, министър д-р Таня Андреева е разпоредила да бъде извършена проверка от Изпълнителна агенция "Медицински одит".
При установяване на нормативни нарушения, отговорните лица ще понесат предвидените наказания и санкции, се казва още в съобщението.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД