Около 5000 души у нас страдат от множествена склероза

Около 5000 души у нас страдат от множествена склерозаЕдва една трета от болните от множествена склероза българи се лекуват по линия на здравната каса. Това съобщават от Асоциацията на хората с множествена склероза по повод 28 май - Световният ден на хората с това заболяване.
От пациентската организация също така информират, че няма официални данни колко са пациентите с множествена склероза в България, тъй като не съществува регистър.
Според асоциацията техният брой е около 5000, като само през 2013 г. новооткритите случаи са около 200. Средната възраст на заболелите е 30 години.
Освен достъп до лечение, хората с това заболяване имат нужда от рехабилитация, психолог и прояви на разбиране от работодателите и обществото като цяло, казват още от пациентската организация. Те отбелязват, че според европейската статистика повече от 50% от хората с това заболяване напускат работа до 3 години след поставяне на диагнозата.
Припомня се, че въпреки желанието на пациентите работниците с това заболяване да бъдат защитени от уволнения, това все още не е факт у нас.
От асоциацията допълват, че чакат актуализация на Наредба № 5 от 1987 г. на Министерството на здравеопазването, която защитава от уволнение пациенти с няколко социално-значими заболявания, като техните надежди са там да бъде включена и множествената склероза.
Множествената склероза е рядко, хронично и инвалидизиращо заболяване, което засяга около 2 млн. души по целия свят.
Диагностицираните са предимно между 20 и 40 годишни.
Причината за появата на множествена склероза не е установена, но се смята, че това е автоимунно смущение – това означава, че собствената имунна система атакува здравите нервни клетки.
Симптомите са непредвидими, но като цяло включват умора, отслабване на зрението, слабост в крайниците, скованост, спазми в мускулите, замаяност, забавена реч и други. Все още не е открито лечение за заболяването в световен мащаб, прилаганата терапия е поддържаща.
От невродегенеритвни заболявания в момента пък са засегнати повече от 9 милиона европейци. Очакванията са до 2050 г. този брой да се удвои или утрои.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД