НЗОК проверява направленията за специалист

НЗОК проверява направленията за специалистНЗОК започва проверка на талоните, които личните лекари издават за преглед при специалист. Това съобщи директорът на осигурителната институция д-р Румяна Тодорова. Ще анализираме колко от издадените направления не са употребени, а пациентът е отишъл директно в болница, обясни тя.
Проверката ще покаже и колко от приетите по спешност в лечебниците изобщо не са минали през общопрактикуващ лекар.
Това е начин за заобикаляне на системата и на тази практика се дължат голяма част от хоспитализациите у нас, които за миналата година са около 1,9 млн. Тенденцията продължава и през 2014 г.
Здравната каса ще проследява и причините за повторните операции, които също се увеличават. В този случай проблемът е основно в по-големите болници, които приемат такива пациенти, а често не могат да получат парите за работата си.
Причината е, че НЗОК не плаща лечението по една и съща клинична пътека в рамките на месец.
Обмислят се още по-сериозни бонуси за личните лекари, които проследяват диспансерните си хронично болни пациенти.
Също така се предвиждат новости, които ще доведат до по-тясна връзка между болничната и извънболничната помощ. В определени райони личните лекари ще трябва да дават дежурства в лечебнтие заведения.
Болниците пък ще могат да изпълняват пакети от извънболнична помощ – лабораторни и образни изследвания, консултации при специалист и други. Целта е да се подобри достъпът на пациентите и да се подобрят възможностите за приходи на най-малките лечебници в страната.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД