Пациентски организации: Електронната здравна карта ще подобри дисциплината в НЗОК

Пациентски организации: Електронната здравна карта ще подобри дисциплината в НЗОКВъвеждането на електронната здравна карта ще подобри отчетността и финансовата дисциплина на НЗОК и течовете в системата ще бъдат намалени. Това заяви координаторът на Националната пациентска организация Тодор Петров. По неговите думи най-важното е, че чрез нея пациентите ще станат контролен орган върху бюджета на НЗОК.
Този тип карта е крайно необходима за пациентите. В нея ще се съдържа пълната информация около здравословното състояние на всеки.
„Здравният ни паспорт" ще съдържа информация за пола, кръвната група, алергиите, всички прегледи, описани болнични листове и епикризи.
По думите на Петров така ще бъдат предотвратени злоупотребите на болниците. Освен за пациентите, улеснение ще има и за лекарите. При смяна на лекуващия лекар, ще се осигури по-бърз и лесен достъп до информация за здравословното състояние на пациента години назад.
За момента проектът е внесен за обсъждане и приемане в Народното събрание.
Властимащите обсъждат също в по-късен етап да ползваме личните карти и като здравни.
Когато посещава личния си лекар или влиза в болница или лаборатория, пациентът ще поставя документа си за самоличност в специален четец, свързан с електронната система на касата.
Така НЗОК ще разполага с регистър кой пациент е бил на преглед или изследване. На тръгване болният пак ще се "чекира", а здравната каса няма да плаща нищо извън периода на прегледа, хоспитализацията или изследването.
За да се осъществи тази идея, за повече сигурност и ефективност здравноосигурителната каса ще трябва да направи оценка на хардуера и софтуера си, както и да направи оценка на разходите.
Според плана на здравната каса може да се използват апарати, подобни на тези в граничните пунктове и цената ще е около 40-50 лв. на четец. Някои експерти обаче намирали идеята за неефективна и скъпа, тъй като добрите четци на лични карти струват около 1500-2000 лв.
Основният плюс на подобна система е, че ще бъде невъзможно след като пациентът си тръгне от кабинета на личния лекар да му бъдат надписвани прегледи, а след като е изписан болниците да отчитат операции на хартия.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД