Искат закон за защита правата на пациентите

Пламен ТаушановМеморандум с приоритети в здравеопазването в интерес на пациентите беше изпратен до министър-председателя Пламен Орешарски, министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева, управителя на НЗОК д-р Румяна Тодорова и председателя на Надзорния съвет на касата д-р Бойко Пенков. Той бе одобрен от участниците в кръгла маса, посветена на проблемите в здравния сектор и решенията за излизане от тях.
В документа се настоява институциите да създадат и приемат закон за правата на пациентите, да се повиши финансирането на здравеопазването от републиканския бюджет, като се отдели 5% от брутния вътрешен продукт за 2015 г. да се създаде програма на Министерството на здравеопазването за намаляване на броя на здравнонеосигурените лица.
В меморандума също така е записано, че трябва да се премине към електронно здравеопазване, приоритет да бъде профилактиката, осигуряване на нови, извън сегашния списък на НЗОК, медицински изделия и преструктуриране на Спешната помощ.
Иска се също така да се разработи система за контрол и качество на медицинската дейност от здравното ведомство и касата с участието на съсловни и пациентски организации, като се намали броят на контролиращите органи и се оптимизира административно-наказателната отговорност.
Настоява се и за нова лекарствена политика и ценообразуване, повишаване на реимбурсните нива за социално-значими заболявания, както и постепенно намаляване на ДДС.
Председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов, който е изготвил меморандума, каза, че преди документът да бъде изпратен на институциите ще претърпи някои промени, тъй като очаква още становища по текста.
Той отбеляза, че неговото създаване се е наложило от липсата на всякакви реформи през последните години на фона на политическото говорене за нуждата от такива.
Според него, след като документът бъде приет от институциите, те няма да могат да отрекат, че не са запознати с вижданията на пациентите за бъдещето на здравеопазването у нас.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД