За първи път у нас в Стара Загора разкриват специалност "Гериатрични грижи"

доц. Христина МилчеваЗа първи път в България в старозагорския Колеж по медицина към Тракийския университет от тази есен ще бъде разкрита специалност "Гериатрични грижи". В нея ще се обучават 20 мледежи, които ще получат след завършването си професионална бакалавърска степен и ще се грижат за възрастни хора. Пак от есента в колежа ще се разкрие и специалност "Парамедик", по която ще бъдат приети 30 студенти. Това съобщи доц. Христина Милчева, директор на Медицинския колеж.
Традиционно висок остава интересът към специалността "Рехабилитаци" в учебното заведение.
От няколко години за едно място се състезават близо 10 кандидат-студенти. Обучениетно е в продължение на 6 семестъра, 4300 часа. То покрива европейските изисквания. По-голяма част от завършилите момчета имомичета остават в България, тъй като нуждата от рехабилитатори заради развиващия се спа туризъм е голяма, обясни д-р Руска Паскалева, ръководител на специалността в колежа.
Обучаващите се в Стара Загора рехабилитатори работят по международни програми и по договори с Австрия, Швейцария и Литва обменят опит в тамошни университети.
По случай 20-годишнината от създаването на специалността "Рехабилитация" на 16 и 17 май в Стара Загора се проведе научна конференция на тема "Превенция и рехабилитация за подобряване на качеството на живот". На нея бяха изнесени научни доклада от специалисти от всички медицински университети в страната.
За 20 години рехабилитация в Стара Загора са завършили 450 младежи. 61 от тях са били чужденци. Статистиката показва, че почти всички са продължили да работят по специалността си.
"Здравна поща", Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД