Повишеното кръвно налягане е причина за 13% от смъртността в света

Повишеното кръвно налягане е причина за 13% от смъртността в света На пресконференция по повод Световния ден на хипертонията 17 май проф. Торбова (председател на БЛХ) направи анализ на известността, честотата и контрола на артериална хипертония, на ритъмните и някои метаболитни нарушения, представяйки данни от информационната кампания на БЛХ за 2013 г. Тя отбеляза, че хипертонията остава рисков фактор №1 за сърдечносъдови заболявания в световен мащаб. Понастоящем хипертониците в целия свят наброяват 1 милиард, а прогнозата за 2025 година е техният брой да достигне 1.5 милиарда. Повишеното кръвно налягане е причина за смъртта на 9.4 милиона хора по света; 50% от сърдечните заболявания, инсултите и сърдечната недостатъчност; 13% от смъртността в света и над 40% от смъртността при хората с диабет.
Хипертонията е водещ риск за феталната и майчина смъртност при бременни, за деменция и бъбречна недостатъчност. Приблизително 4 от 10 възрастни над 25 г. имат хипертония и в много страни още 1 от 5 имат прехипертония.
Данните от измерванията на АН и ПМ, направени в Световния ден на хипертонията 2013, дават показания за неизвестно повишено кръвно налягане, а също и за неизвестни до тогава нарушения в сърдечния ритъм - предимно за налично безсимптомно предсърдно мъждене (ПМ). 10% от всички инсулти са станали по причина на безсимптомното предсърдно мъждене.
Скрининговите проучвания от май 2013 г. сочат данни за висока честота на артериална хипертония, но и за повишен процент на контролирана хипертония и недостатъчен контрол на хипертонията при вече настъпили усложнения.
В Световния ден на хипертонията, за осма поредна година у нас ще се проведе Национална кампания, организирана от Българската лига по хипертония в партньорство с държавни, бизнес и неправителствени организации. Считано от тази година, Световната лига по хипертония е определила 17 май за 5 години напред да протича под мотото “УЗНАЙ СТОЙНОСТИТЕ НА СВОЕТО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ“ поради това, че все още в света има хора, които не знаят, че страдат от хипертония.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД