Ники Кънчев и Румяна Нейкова дадоха старт на "Най-големи герои са най-малките"

Ники Кънчев и Румяна Нейкова дадоха старт на "Най-големи герои са най-малките"На пресконференция в столичната Специализирана болница за активно лечение по детски болести олимпийският шампион Румяна Нейкова и известният водещ Ники Кънчев дадоха старт на информационната кампания „Най-големи герои са най-малките“, организирана от фондация „Нашите недоносени деца“. Целта на кампанията е да постави във фокуса на общественото внимание нуждата от специални грижи за недоносените деца.
Всяко десето бебе в България се ражда недоносено. Все още темата не се дискутира в българското обществото и често родителите на новородените се оказват в ситуация, в която не знаят какво да очакват, какви са нуждите на детето им и към кого да се обърнат за подкрепа.
Поради ранното си раждане, недоносените бебета не са напълно развити и имат незрели органи и системи. Имунната система на недоносените деца е много крехка, поради което те са изключително застрашени от развитие на инфекции, които понякога могат да бъдат фатални.
Тъй като белите дробове са недоразвити, при недоносени деца честотата на инфекции на дихателните пътища е 10 пъти по-висока в сравнение с доносени.
Има региони, в които родителите имат големи транспортни разходи за грижата за децата. Това, което целим, е в цялата страна да има необходимите условия и ресурси, за да могат всички деца от всички региони да имат еднакъв достъп до рехабилитация. В момента се работи по Национална програма за грижа на недоносените деца, която в рамките на около 2 месеца трябва да бъде финализирана - тя ще обхваща няколко етапа, включително обучение на специалисти, което да доведе до много добри крайни резултати”, изтъкна доц. Ралица Георгиева, началник на отделението по неонатология на МБАЛ по детски болести-София.
В инициативата, освен известните българи, се включват компании и медии, чрез които посланията да достигнат до широката общественост.
Съществена част от кампанията е походът „Най-големи герои са най-малките“, който ще се проведе на 17 май в Борисовата градина. Той ще започне от 11:00 часа при езерото „Ариана“ и ще продължи към Лятната сцена, където ще има арт ателиета и изпълнения на детски формации.
Всеки може да се включи в кампанията като хареса Фейсбук страницата „Недоносени бебета”.
Преждевременно роденото бебе може да тежи от около 600 до 2500 гр., като има случаи и на оцелели деца с тегло под 500 грама. Дължината е от 35 до 45 см. Продължителността на пребиваване в кувьоз зависи от индивидуалните особености на детето, като всички медицински манипулации се извършват в кувьоза. Средната продължителност на периода за адаптация с обкръжаващата среда при недоносените деца е 1-2 месеца.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД