И лекарите от Стара Загора излизат на протест на 15 май

д-р Георги БакоевЛекари, медицински сестри и лаборанти от Стара Загора ще излязат утре в 13 ч. пред северния вход на УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" на сигнален протест в подкрепа на исканията на своите колеги от държавите от ЕС, заяви на пресконференция днес д-р Георги Бакоев, председател на Регионалната лекарска колегия на БЛС. Европейският протест също е с дата 15 април. Декларацията на европейските медици включва четири основни момента - осигуряване на достатъчно средства за качествено здравеопазване, прекратяване на корупцията, прекратяване на репресиите срещу лекари и достойно заплащане за всички лекари в рамките на Съюза.
Нашият протест не е само израз на солидарност с европейските колеги.
Проблемите на здравеопазването в България са много по-тежки отколкото в другите страни на ЕС. Системата е пред срив. Затова на своето заседание БЛС реши да оттегли подписа на своите представители в Националния рамков договор. Ние искаме незабавна отмяна на министерското постановление за промяна на методиките за остойностяване и за заплащане на медицинската помощ, което е силна рестрикция срещу болниците, заяви д-р Бакоев. БЛС иска актуализация на бюджета на НЗОК най-късно до 30 май. Влязохме в годината с 200 млн. лв. дефицит в бюджета на касата. Очаква се до края на годината да бъдат натрупани още 250 млн. лв. Около 150 млн. от тях идват от раздела за лекарствата, особено тези за онкоболните, допълни той. Ако исканията на лекарите не бъдат изпълнени в посочения срок, те ще искат оставката на здравния министър.
Д-р Бакоев очаква утре в сигналния протест с лентички на реверите да се включат и лекари от частните здравни заведения в града.
"Здравна поща", Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД