30% от грипоподобните заболявания в област Стара Загора са на деца до 15 г.

30% от грипоподобните заболявания в област Стара Загора са на деца до 15 г.За бум на грипоподобни остри респираторни заболявания, придружени с обриви по цялото тяло при децата, алармираха електронни медии. Сред най-засегнатите области, заедно със София, Ловеч, Русе и Шумен, беше посочена и Старозагорска област. Потърсихме за коментар д-р Божидара Кайрякова, директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ-Стара Загора.
Данните ни показват, че в първите две седмици на април заболеваемостта от ОРЗ в областта е била 55.11 на 10 000. След това в седмиците до 4 май тя е скочила до 68.16 на 10 000. Стойности, напълно обичайни за пролетния сезон. След това в периода 5-11 май, острите респираторни заболявания отново са спаднали до цифрата 55.83 на 10 000. Дори и най-високите цифри са далеч от епидемиологичните стойности. За епидемия можем да говорим при заболеваемост над 300 на 10 000, обясни д-р Кайрякова.
Както обикновено, най-висока е заболеваемостта при децата на възраст от 0 до 15 години. Те представляват 30 процента от всички заболели в посочения период. Нямаме обаче данни от личните лекари за обриви, свързани с парагрипни заболявания. Картината на заболеваемостта в Старозагорска област е в рамките на нормалното за сезона и идентична с тази от предходни години. Засега, на базата на тази статистика, не очакваме покачване на ОРЗ, дори напротив, смятаме, че те ще продължат да падат, каза още д-р Божидара Кайрякова.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД