200 души съкратени в УМБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович", свиват администрацията

Проф. Петрана ЧакъроваОколо 200 души са съкратени от УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" от стартирането на реформата досега. Последните напуснали най-голямото здравно заведение в Старозагорска област са 11 шофьори от транспортното звено, съобщи днес за NBP.bg проф. Петрана Чакърова, изпълнителен директор на болницата. Преценихме, че е много по-удобно и икономично, когато се наложи, за лечебната дейност да се ползват таксита, обясни тя.
Съкращенията в АГ клиниката също са преминали. Те са засегнали 4 лекари, 15 акушерки и 4 санитарки. Предстои свиване на щата в администрацията. От нея трябва да си отидат около 40 души.
Реформата в болницата е към края си. Ще приключим до десетина дни, увери проф. Чакърова. Въпреки съкращенията, заработката на болницата в последните месеци е много добра. Увеличихме заплатите в някои звена като хемодиализата, част от хирургиите. Предстои увеличение в терапевтичната клиника и др. Новият екип от кардиолози, които ще работят в инвазивния сектор също вече е сформиран. Трябва да се премине през някои юридически процедури. Очакваме колегите да започнат в болницата до десетина дни, каза още изпълнителният директор.
Според нея, твърденията на здравния министър д-р Таня Андреева, че старозагорската болница е емблематичен пример за здравно заведение, водено умишлено към фалит и единственото лечебно заведение с нула стотинки в банковата си сметка, са напълно верни. Те се отнасят за периода преди аз да поема ръководството на болницата. За да бъдем точни, ще кажа, че между 2008 и 2013 г. МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" е натрупала 20 млн. лв. задължения. До момента ние сме погасили 500 000 лв. от тях и нямаме увеличаване на дълговете. Обслужваме приоритетно задълженията си към фирмите-доставчици. Ако болницата продължи да се развива по този начин, се надяваме да продължим да редуцираме огромните дългове, обясни проф. Петрана Чакърова.
"Здравна поща", Мадлен ПЕЕВА


lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД