200 души съкратени в УМБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович", свиват администрацията

Проф. Петрана ЧакъроваОколо 200 души са съкратени от УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" от стартирането на реформата досега. Последните напуснали най-голямото здравно заведение в Старозагорска област са 11 шофьори от транспортното звено, съобщи днес за NBP.bg проф. Петрана Чакърова, изпълнителен директор на болницата. Преценихме, че е много по-удобно и икономично, когато се наложи, за лечебната дейност да се ползват таксита, обясни тя.
Съкращенията в АГ клиниката също са преминали. Те са засегнали 4 лекари, 15 акушерки и 4 санитарки. Предстои свиване на щата в администрацията. От нея трябва да си отидат около 40 души.
Реформата в болницата е към края си. Ще приключим до десетина дни, увери проф. Чакърова. Въпреки съкращенията, заработката на болницата в последните месеци е много добра. Увеличихме заплатите в някои звена като хемодиализата, част от хирургиите. Предстои увеличение в терапевтичната клиника и др. Новият екип от кардиолози, които ще работят в инвазивния сектор също вече е сформиран. Трябва да се премине през някои юридически процедури. Очакваме колегите да започнат в болницата до десетина дни, каза още изпълнителният директор.
Според нея, твърденията на здравния министър д-р Таня Андреева, че старозагорската болница е емблематичен пример за здравно заведение, водено умишлено към фалит и единственото лечебно заведение с нула стотинки в банковата си сметка, са напълно верни. Те се отнасят за периода преди аз да поема ръководството на болницата. За да бъдем точни, ще кажа, че между 2008 и 2013 г. МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" е натрупала 20 млн. лв. задължения. До момента ние сме погасили 500 000 лв. от тях и нямаме увеличаване на дълговете. Обслужваме приоритетно задълженията си към фирмите-доставчици. Ако болницата продължи да се развива по този начин, се надяваме да продължим да редуцираме огромните дългове, обясни проф. Петрана Чакърова.
"Здравна поща", Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД