Лекари искат незабавна актуализация на бюджета за здраве

Лекари искат незабавна актуализация на бюджета за здравеБългарските лекари ще поискат оставките на министъра на здравеопазването д-р Тaня Андреева и управителя на Националната здравноосигурителна каса д-р Румяна Тодорова, ако до края на месеца не бъде актуализиран бюджетът за здраве.
Това заяви по време на извънредния събор на Българския лекарски съюз във Варна председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов.
На 15 май медиците ще стачкуват предупредително, подкрепяйки недоволството на колегите си от други европейски страни. В средата на месеца е планирана общоевропейска акция, на която ще настояват за по-добри условия на работа и за повече пари в сектора.
По думите на д-р Райчинов основен генератор на проблемите в България е тежкият финансов дефицит, в който страната ни се намира вече повече от шест години. В комбинация с лошото управление на средствата, той води до нарастваща неудовлетвореност от качеството на медицинската помощ в страната.
Не е гарантиран и достъпът на българските граждани до качествена медицинска помощ.
Лечебните заведения са заплашени от декапитализация и фалити, както и от липса на медицински кадри.
Последните разчети на съсловната организация сочат, че бюджетът на НЗОК, който основно осигурява пари за функционирането на лечебните заведения, ще излезе на червено в края на лятото, а дефицитът до края на годината ще надхвърли 400 млн. лв. Затова лекарите настояват за спешна актуализация. Ако искането не бъде изпълнено, вероятно ще се стигне и до национална стачка през юни.
Медиците символично оттеглиха подписите си от основния договор между Българския лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса. Това бе направено в знак на несъгласие срещу спорни промени в методиката за плащане на проведеното лечение.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД