Заплатите в Спешната помощ ще растат с 10% годишно

Заплатите в Спешната помощ ще растат с 10% годишноМинистерството на здравеопазването ще се опита да увеличава заплатите на служителите на спешна помощ с около 10% на година, обеща здравният министър д-р Таня Андреева Тя отбеляза, че все пак колко точно ще е увеличението ще зависи от бюджетните възможности на МЗ. Министърката каза още, че от началото на управлението на кабинета на Орешарски заплатите в спешните центрове са нараснали с между 5 и 15%, в зависимост от категорията на труд.
По принцип, заплатите в сектора са били забравени. В последните 10 години е имало едно-единствено увеличение на заплатите в спешната помощ, и то след протест от страна на колегите. Същото е положението и в психиатричните клиники, същото е положението в домовете за медико-социални грижи. Така че в рамките на бюджета, който има Министерството на здравеопазването, поетапно ще вървим всяка година с увеличение на заплатите в тези лечебни заведения, обеща тя.
Думите на министър Андреева бяха в отговор на репортаж по национална телевизия за опашки от чакащи пред спешните кабинети в болниците. Андреева призна, че условията в спешната помощ в момента са ужасни, но добави, че трябва да се прави разграничение между центрове за спешна медицинска помощ, които са на подчинение на МЗ и спешните кабинети и спешните отделения, които са на разпореждане и управление от директорите на лечебните заведения, на чиято територия се намират. Според нея проблемите в сектора не са толкова въпрос на пари, колкото на организация.
Министърката обясни, че реорганзиацията вече е започнала и до края на годината ще се видят първите резултати и в центровете за спешна медицинска помощ, и в отделенията, и в изграждането на първите два-три национални болнични комплекса от типа на оборудване и организация на работа, като „Пирогов“. Един от тях трябва да бъде в Стара Загора. Така че до една година ние ще имаме реален резултат и хората ще го усетят. За съжаление, на мен ми се иска в рамките на три месеца да оправя всички злини, сторени през последните петнайсет години, но ми е трудно, признавам си, добави тя.
Министърката заяви, че се реформира и системата на ТЕЛК. Предложенията за промени в закона за ТЕЛК-овете са внесени в Народното събрание. Промените предвиждат да няма общи и специализирани лекарски комисии и че те ще бъдат обединени. Ще има възможност специалисти от болничната и извънболничната помощ да работят в тези комисии, т.е. няма да има само лекари в ТЕЛК. Това е основният проблем, защото те са лекари по документи и се деквалифицират във времето. Ще има възможност и други колеги да работят, разбира се, срещу допълнително заплащане, и реално ще има повече комисии, така че да се гледат по-бързо досиетата на пациентите и по-бързо да се издават документите и вече групите от ТЕЛК, каза Таня Андреева.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД