СЗО: Светът е застрашен от пандемия на детски паралич

СЗО: Светът е застрашен от пандемия на детски параличСветовната здравна организация алармира, че светът е застрашен от глобална епидемия от болестта полиомиелит, която е известна още като детски паралич, съобщава Би Би Си.
Вчера в Женева се проведе извънредно заседание на СЗО с участието на представители на най-засегнатите от болестта страни. Пакистан и Сирия към този момент са сред най-застрашените.От организацията препоръчват гражданите от страни, където вирусът е широко разпространен, да се ваксинират преди евентуално пътуване в чужбина. Те ще трябва да представят и сертификат за своето здравословно състояние.
Според Брус Айлуард, отговорник за полиомиелита в СЗО, международното му разпространение до този момент през 2014 г. представлява извънредно събитие.
Рисково е за общественото здраве, затова координираният международен отговор е от съществено значение. Ако ситуацията не бъде овладяна, може да се провалим в изкореняването на едно от най-сериозните заболявания, които могат да се предотвратят с ваксина.
През 50-те години на 20 век е наблюдавана първата полиомиелитна пандемия, обхванала повече от 70 страни в света. В България най-висока заболеваемост е регистрирана през 1947 г. След въвеждането на масова имунизация през 1959 г., заболеваемостта рязко спада. През 1991 г. е наблюдаван епидемиологичен взрив, с 46 заболели, като засегнатите са били неимунизирани или непълно имунизирани деца. Особено опасна за разпространението на полиомиелита е тенденцията, която се наблюдава от десетина години, включително в България, родители да отказват имунизация на децата си. Ваксината е единствената възможна профилактика за полиомиелит. Става въпрос за противополиомиелитна ваксина в три приема - на 2-я, 3-я и 4-я месец след раждането. Реимунизация се провежда на 16 месеца и на 6-годишна възраст.
Важно значение в профилактиката на заболяването имат и мерките за прекъсване на пътищата на предаване на инфекцията: спазване на лична хигиена; обилно измиване с вода на плодовете и зеленчуците, предназначени за сурова консумация; достатъчна термична обработка на месо, мляко и яйца; консумация на вода само от проверени източници; плътно затваряне на съдовете за отпадъци; избягване на замърсени водоеми за къпане и риболов.
Тази изключително опасна болест с много висока смъртност при деца до 5-годишна възраст и с инвалидизация на огромен процент от оцелелите, заразени от нея, на практика бе изкоренена в почти 70% от държавите в света, включително в България. Допускане на нова пандемия от нея поради невежество и безотговорност, би било престъпление.
В България допълнителен рисков фактор е притокът на бежанци от засегнати от полиомиелит страни. Граничните и здравни власти ще трябва да повишат бдителността си и да изискват документи за имунизация при предоставяне на достъп до наша територията. В същото време в страната трябва да се засили спазването на принципа на задължителност на ваксинирането срещу полиомиелит и съответно санкциите при отказ на имунизация.
"Здравна поща", Живка КЕХАЙОВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД