До началото на април НЗОК похарчи половината от парите за лечение в чужбина

До началото на април НЗОК похарчи половината от парите за лечение в чужбинаНационалната здравноосигурителна каса вече е похарчила почти половиината от парите, заделени за лечение в чужбина през 2014 г. Това съобщава bTV.
Бюджетът на касата за лечение на пациенти в чужбина е 58 млн. лв. До началото на месец април тя вече е изхарчила 40% от парите или иначе казано 24 млн. лв.
Преразходът е неизбежен, защото осигурителната институция няма право да откаже лечение в чужбина, когато то е без алтернатива у нас.
Оказва се, че когато процедурите у нас и зад граница са идентични, НЗОК предпочита да изпрати пациентите в чужбина. Един пример за лечение на болестта на Паркинсон - касата дава 170 000 лв. в други държави от Европейския съюз, вместо едва 40 000 лв. в България. В момента за такава операция чакат 20 пациенти. Според плановете те ще се лекуват в чужбина срещу 3 млн.лв.
Ако се направят у нас, тези процедури биха стрували на здравноосигурените 800 000 лв.
От Националната здравноосигурителна каса отказват коментар с аргумента, че проблемът ще се обсъжда на предстоящо заседание през август. Само преди седмица касата е одобрила нов пациент за дълбоко мозъчна стимулация в Германия - този път за рекордната сума от 83 000 евро.
Българите предпочитат да се лекуват в Белгия, Германия, Франция, Испания, Австрия и Швеция.
За последната година НЗОК е издала 117 разрешения за провеждане на планово лечение в страни от Европейския съюз. Най-скъпоплатеният случай е на 48-годишен мъж. Болничната помощ за него е струвала 203 000 евро.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД