Откриване на специалност "Андрология" искат от сдружение "Зачатие"

 Откриване на специалност "Андрология" искат от сдружение "Зачатие" Инвитро процедурите решават проблемите само на 5% от хората с репродуктивни проблеми. Това обявиха от Сдружение "Зачатие" по време на "Деня на репродуктивното здраве", който пациентската организация отбеляза в събота, 26 април.
Според подадената от сдружението информация, около 15% от мъжете и жените в репродуктивна възраст имат проблеми със зачеването.
За България това прави 460 299 души. Нужда от лечение чрез инвитро имат едва 5% от тях или 23 015, заяви Стефка Захариева, председател на „Зачатие”. Останалите двойки могат да разрешат своя проблем с много по-достъпни медицински средства.
Безспорно "Фондът за асистирана репродукция" е изключително постижение, но не може държавата да дава 15 млн. лв. на година за инвитро, а за друга терапия и диагностика на репродуктивни проблеми да се отделят по-малко от 10% от нужните средства, каза д-р Мариела Даскалова, медицински консултант на „Зачатие”. За профилактика на стерилитета пък няма никакво финансиране и дори не се говори за нея, добави тя.
Според представителите на сдружението основният въпрос в областта на репродуктивното здраве трябва да бъде как по-малко хора да стигат до нуждата от инвитро. Това означава, че трябва да се изгради култура на репродуктивно здраве в обществото, каза Стефка Захариева. За тази цел "Зачатие" предлага мерки, сред които са разработване на стратегия за профилактика на репродуктивните проблеми, създаване на медицинска специалност „андрология”, откриване на регионални кабинети по стерилитет. От сдружението настояват НЗОК да заплаща диагностичните изследвания, да се оптимизира програмата за инвитро и да се разработи медицински стандарт по репродуктивна медицина. Предлага се също така организирането на образователни часове по репродуктивно здраве в училище.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД