Ще правят национален план за профилактика на хепатит С

Ще правят национален план за профилактика на хепатит СНационален план за профилактика, скрининг, ранна диагностика и лечение на хепатит С все пак ще има. Това заяви председателят на Националното сдружение за борба с хепатита "Хепасист" д-р Станимир Хасърджиев, в рамките на конференция по темата в Боровец.
За идеята се заговори преди повече от година, но допреди броени дни здравните власти се колебаеха дали на страната ни е необходим такъв план.
Със заповед на министъра на здравеопазването е създадена работна група от експерти от ресорното министерство, Националната здравноосигурителна каса, Националния център по заразни и паразитни болести, специалисти по гастроентерология и представители на пациентски организации.
В плана са обособени четири приоритетни оси, включващи повишаване информираността на населението, изграждане на структури и партньорства, разработване на комуникационни стратегии, базирани на доказателствената медицина и икономическата ефективност, превенция на разпространение, особено сред групите с най-висок риск от заразяване, скрининг, своевременна диагностика, лечение и грижи.
По думите на д-р Хасърджиев основните проблеми на България в справянето с хепатита са липсата на цялостен подход за масово информиране на обществеността, липса на безплатен и анонимен скрининг, липса на регистър на пациентите, страдащи от заболяването и развили впоследствие рак на черния дроб, липса на достъп до съвременни и ефикасни терапии, както и на държавна политика за борба с хепатита.
Близо 200 млн. души по целия свят страдат от хепатит C. Усложненията вследствие на тази инфекция, водещи до цироза или рак на черния дроб, предизвикват около 50 хил. смъртни случая годишно. Засега няма действаща ваксина срещу вируса на хепатит C, който се предава главно по кръвен път - употреба на наркотици с инжекции, преливания, трансплантация на органи.
Страните с най-високи нива на инфекции на хепатит С са Египет, Пакистан и Китай. Според Световната здравна органзиация основният начин за разпространението на вируса в тези страни е използването на заразени спринцовки.
И в развитите държави водещ фактор е общото ползване от страна на наркоманите на едни и същи спринцовки. В световен мащаб 69% от инжекционните наркомани страдат от хепатит С.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД