И БЛС подкрепи абитуриентите, помагащи на „пеперудени” деца

И БЛС подкрепи абитуриентите, помагащи на „пеперудени” децаБългарският лекарски съюз подкрепи идеята на група абитуриенти от Втора английска гимназия за осигуряване на лечение на т.нар. „пеперудени деца”. Преди около два месеца в София, трогнати от съдбата на болните с булозна епидермолиза и провокирани от пълната липса на ангажираност от страна на държавата към съдбата им, учениците подеха изключително благородна инициатива. Те решиха да спестят средства от тоалети за деня на изпращането в училище, като отидат на последния си учебен ден с бели тениски с логото на кампанията „Панаир на добрината”,
а средствата да дарят на болните деца за закупуване на незалепващи марли, бинтове, гелове и другите необходими консумативи, чиято стойност е от 500 до 2000 лева месечно. Инициативата бързо се разрасна и в други училища и получи обществен отзвук.
Осъзнавайки, че с тези средства проблемът на болните ще се реши за няколко месеца, абитуриентите предприеха срещи с институциите, за да получат сигурност за трайното решаване на базисното лечение на болните деца и на всички останали болни от това тежко заболяване. След изясняване на проблема, по инициатива на началника на експертен отдел на БЛС д-р Димитър Петров, се организира и проведе среща със зам.-министъра на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК д-р Бойко Пенков. На срещите се изясни, че решението на проблема е пред финализиране. Заболяването е включено в Наредба № 38 на МЗ, а в НЗОК в момента тече процедура за доставка на медицински изделия, в която фигурират като позиции и най-необходимите консумативи за болните, като евентуално от 1 юли 2014 г., те ще могат да се заплащат.
Реимбурсирането на тези медицински изделия неколкократно бе отлагано поради провалянето на процедурата за договаряне на медицински изделия, в която участват много други такива изделия и импланти. Опасенията на абитуриентите са това да не се случи пак и след срещата те изпратиха писмо до НЗОК с настояване да се следи с особено внимание ходът на процедурата, а ако отново се появи същият проблем, да се актуализира съществуващият и действащ в момента списък, за да не се отлага отново заплащането на медицинските консумативи за тези болни.

"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД