10% от населението на планетата с ХОББ

10% от населението на планетата с ХОББВсе повече нараства честотата на Хроничната обструктивна белодробна болест в световен мащаб, основно поради тютюнопушене и излагане на вредни емисии, отделяни при използването на горива с органичен произход.
Това обявиха на водещи пулмолози от страната на експертен форум, организиран от Българското дружество по белодробни болести и фармацевтична компания Бьорингер Ингелхайм България.
Заболяването е сред водещите причини за смърт в много държави. През 1990 г., ХОББ е била шестата по честота причина за смърт, но прогнозата е в близко бъдеще да заеме третото място в тази класация, след сърдечните заболявания и инсулта.
Характеризира се основно с ограничение на въздушния поток в дихателните пътища - частично или напълно необратимо.
Ограничението на въздушния поток се дължи на възпаление на белодробната тъкан (паренхим), породено от вдишването на газове и частици от околната среда.
Лечението може да облекчи оплакванията, свързани с Хроничната обструктивна белодробна болест, така че пациентите да могат да извършват своите ежедневни дейности и да бъдат предпазени от влошаващите прогнозата усложнения. Това е един най-сериозните проблеми на здравеопазването в световен мащаб, свързан най-вече с тютюнопушенето.
По данни на Световната здравна организация около 10% от населението на планетата страда от заболяването, като всяка година се регистрират близо 3 милиона смъртни случаи.
Въпреки високата заболеваемост от белодробната болест, информираността на хората за нея е крайно недостатъчна - повече от 75% от болните дори не знаят, че имат такова заболяване.
Замърсяването на въздуха, наред с тюнопушенето са пряко свързани с развитието му.
Борбата с ХОББ остава отворена за дискусии тема, която не бива да бъде подценявана, за да не бъдат обременени следващите поколения с тежкото наследство на последиците от социално значимото заболяване.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД