4 пациенти с инфаркти спасиха по Великден в МБАЛ „Св.Иван Рилски“

4 пациенти с инфаркти спасиха по Великден в МБАЛ „Св.Иван Рилски“През почивните дни по Великден в кардиологичното отделение с инвазивен център на новата МБАЛ „Св.Иван Рилски“-Парк в Стара Загора са били приети по спешност четирима пациенти с инфаркт на миокарда, съобщи завеждащия отделението д-р Борислав Борисов. И четирите инфаркта бяха овладяни и дори двама от пациентите вече са изписани, допълни той. Прави впечатление, че всички пациенти, при които беше констатиран инфаркт през празничните дни, признаха, че са били с тежки оплаквания от силна гръдна болка в продължение на поне 3-4 дни, а единият от пациентите дори от около седмица.
Ако бяха дошли по-навреме в нашия спешен портал, за да бъдат прегледани и да бъдат приети в кардиологично отделение за своевременна диагностика и лечение, те нямаше да стигнат до инфаркт, категоричен е д-р Борисов. При наличието на супермодерни условия за диагностика и лечение на съдови заболявания в старозагорската МБАЛ „Св.Иван Рилски“ не е оправдано пациенти със съмнение за инфаркт или друго рисково заболяване на съдове да бъдат транспортирани за лечение извън Стара Загора. Така се губи изключително ценно време. Всяко закъснение се отразява както на непосредствените резултати от лечението на сърдечния инфаркт, така и на отдалечените резултати. Късното лечение влошава значително функциите на сърцето.
Овладяването на сърдечните инфаркти е резултат от високата квалификация на инвазивните кардиолози и уникалната за България апаратура в инвазивния център с непрекъснат цикъл на работа. Центърът разполага с най-новия модел ангиограф на „Дженерал Електрик“, появил се на пазара през декември 2013 г. Ангиографът е оборудван с всички възможни функции и е единствен за България, а в Европа работят още само 2 или 3 такива апарата. Той дава възможност за най-прецизно изследване както на сърцето, така и на мозъчните съдове, периферните съдове, съдовете на корема, на долните и горни крайници. За да обясня по-ясно предимствата на различните апарати, ще кажа, че скенерът има предимство при отхвърляне на наличието на проблеми по съдовете, но не може да покаже прецизно какви точно са те. Ангиографът дава не само прецизна и детайлна картина на проблемите, но и осигуриява възможност за лечението им по интервенционален път – нещо, което вече се прави успешно при нас вече няколко седмици, казва д-р Борисов. Чрез ангиографа в проблемната артерия се вкарва контрастно вещество, докато при скенера контрастното вещество влиза по венозен път в цялата кръвоносна система и апаратът заснема само момента, в който контрастът преминава през сърцето. Наличният ангиограф дава изключително качество на образа, има изключително ниски нива на облъчване, както и допълнителни възможности за прецизиране на образа като субтракцията - изключително важна функция при интервенции на периферните мозъчни съдове.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД