С близо 10% са скочили разходите ни за здраве

С близо 10% са скочили разходите ни за здравеПрез последната година разходите за здравеопазване на българите са се увеличили с 9,9%. Това показват най-новите данни на Националния статистически институт за доходите и разходите на домакинствата в страната през 2013 г.
Преди дни председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов заяви, че българските пациенти плащат най-много за здравни грижи от всички държави-членки на Европейския съюз, въпреки че страната ни е най-бедна в общността. По неговите думи повече от 50% от здравните услуги в момента се заплащат от самите болни. В конкретни случаи те дават дори по 80 на сто от парите за манипулации, на които се подлагат.
В областта на неврохирургията и травматологията пък всички медицински изделия се заплащат изцяло от пациентите. Така например една операция в неврохирургията или ортопедията струва на болния между 2000 и 10 000 лв.
Неслучайно много пациенти бягат в съседна Турция и Европа, за да извършат скъпоструващото лечение, смята Таушанов.
Наскоро доклад на международната компания IMS Health показа, че България е държавата, в която има най-голям процент на доплащане за медикаменти. Изследването потвърждава тенденцията на нарастване на публичните разходи за лекарства.
За миналата година публичните разходи за медикаменти са 48%, като за последните три години се отбелязва ръст от 7%.
У нас се наблюдава и най-голям процент на доплащане за лекарства като лични разходи в сравнение с останалите страни в Европа - 56%. По този показател се доближаваме до страните от третия свят.
Страната ни е и на дъното в Европа по "среден общ разход за лекарства на човек от населението". Годишно за лекарства на човек у нас се падат по 108 евро.
След нас остават само Румъния и Латвия – със съответно 104 и 99 евро. За Гърция сумата е 316 евро годишно, а на първо място по този показател е Швейцария - 523 евро.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД