Европейска имунизационна седмица

12 заразни заболявания включва българският имунизационен календар

Европейска имунизационна седмицаЗа поредна година страната ни се включва в отбелязването на Европейската имунизационна седмица. Инициативата е на Световната здравна организация, а от 2008 г. в нея участва и България.
Основната цел на кампанията е да се повиши имунизационния обхват на населението и правото на всеки гражданин да бъде защитен от ваксинопредотвратими заболявания.
Чрез инициативата се цели да се спомогне и за укрепване на националните имунизационни системи със специално внимание към уязвимите високорискови групи.
По официални данни 20% от децата в света не се имунизират. Всяка година 1,5 млн. деца умират, защото не са били ваксинирани.
България е сред страните в Централна и Източна Европа с най-добри резултати в областта на ваксинопрофилактиката. През последните 5 години е достигнат обхват за различните видове имунизации между 95-96%, което осигурява надеждна защита на населението спрямо редица заразни болести.
Всяка година Министерството на здравеопазването осигурява над 10 млн. лв. за закупуване на ваксини за изпълнението на Имунизационния календар на страната. Те се предоставят безплатно на всички български граждани. Във всяка регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве функционира имунизационен кабинет, който независимо от здравноосигурителния статус извършва безплатни имунизации на подлежащите лица.
Българският имунизационен календар включва 12 заразни заболявания - туберкулоза, дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, морбили, епидемичен паротит, рубеола, вирусен хепатит В, бяс, Кримска хеморагична треска и коремен тиф.
В резултат на дългогодишна и целенасочена държавна политика за поддържане на високо имунизационно покритие, повечето от тези тежки заразни заболявания отдавна не се регистрират на територията на страната.
През последните години у нас са внедрени нови ваксини със значително по-добра поносимост и са обхванати нови възрастови групи. Изгражда се и единна информационна система за имунизационния статус на децата.
Европейската имунизационна седмица ще продължи до 26 април, като са предвидени редица инициативи за информиране на населението.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД