Д-р Елена КАНЕВА, директор на РЗИ-Стара Загора: Ще проверим за пушене 103 детски площадки в областта

Д-р Елена КАНЕВА, директор на РЗИ-Стара Загора- Д-р Канева, РЗИ започна тематични проверки за пушене на открито и по-точно на полощадки за игра на деца. Какво показват те?
- Проверките са по указание на МЗ и ще бъдат извършвани през април и май. Ще се проверяват площадките за игра, които се стопанисват от общините или са отдадени на концесия от тях. Известните на нас и подлежащи на контрол детски площадки са 103 в цялата Старозагорска област. Съгласно Закона за здравето, тютюнопушенето на тях е забранено от април 2012 г. До момента сме проверили 39 площадки и не сме установили нарушения. Ще препоръчаме на кметовете и на концесионерите да се поставят предупредителни табели, за да бъдат хората информирани за забраната. В Стара Загора такъв знак има само на една площадка.
Лошото е, че в нормативните документи не са регламентирани забранителните знаци. Не е регламентирано и отстоянието от площадката, от което може да се пуши. Очаква се, че е забранено пушенето на самата площадка, където са съоръженията за игра. В някои заведения има кътове за деца в непосредствена близост до масите. Още през 2012 г. от РЗИ отправихме въпрос към МЗ за тях. Отговориха ни, че в съседство с кътовете пушенето на открито е възможно, ограниченията са само за самата площадка.

- Наближава летният сезон. Кога ще започнат проверките на откритите плувни басейни?
- Към момента на територията на област Стара Загора има регистрирани общо 36 басейна, от тях 11 са закрити и се контролират целогодишно. Кметовете на общини са длъжни да издадат заповеди, в които да определят водните площи и басейните, на които ще е разрешено къпането. Те ще определят и общински комисии по водно спасяване с представители на общините, на РЗИ, на БЧК, които ще минават на проверки. До момента сме получили заповеди от кметовете на Стара Загора и Казанлък. На територията на Старозагорска община има 11 открити плувни басейни, в Казанлък са 2. До края на април те трябва да бъдат обезопасени максимално. През май ще започнем проверки на пречиствателните съоръжения, за дезинфекцията на водата, състоянието на съблекални и други помещения, на дневниците за почистване, за наличието на медицински кабинет и спасител. Ще проверяваме и дали е извършена дезинсекция и дератизация. Ще взимаме проби от водата за химичен и микробиологичен анализ, които след това ще продължат ежемесечно през целия сезон. А самите собственици на басейни са длъжни да носят такива проби в РЗИ всяка седмица.
"Здравна поща", Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД