От есента ще лекуват хепатит С с ново лекарство

От есента ще лекуват хепатит С с ново лекарствоПрез есента ще започне лечението на първите българи с хепатит С, които ще се подложат на новата терапия срещу смъртоносния вирус. Спасението на тези първи 50 болни ще е безплатно, а масово новият медикамент ще е достъпен от пролетта на 2015-а, съобщи проф. Людмила Матева, началник на Клиниката по гастроентерология в столичната университетска болница "Св. Иван Рилски". Тя е била сред българските лекари, участвали на конгреса в Лондон, посветен на заболяванията на черния дроб.
Досега известната терапия срещу хепатит С помагаше на около 50% от пациентите, тъй като при подбора на болните се поставяха много условия. Т.е. тя бе пример за т.нар. персонализирана медицина или водена от резултата, обясни проф. Матева. Тя и колегите назначават лечението, а на първия и третия месец се преценява колко е вирусната "натовареност" на организма и доколко тя намалява.
Според показателите, лечението продължава шест или дванадесет месеца.
Колкото по-ранно има благоприятен отговор на организма на интерферон базираната терапия в комбинация с рибавирин, толкова прогнозата, че болният ще се излекува, е по-добра, разясни проф. Матева.
Лекарите на конгреса в Лондон не бяха изненадани, когато бяха съобщени смайващите резултати на новото лечение, тотално справящо се с хепатит С. Още през миналата година на форум в САЩ научихме за част от добрите резултатите, каза проф. Матева. Няма и никакви ограничения в начина на живот на пациента, докато е на новата терапия. Проблем обаче остава огромният брой недиагностицирани българи. Във всички страни от ЕС тестът за чернодробните ензими се покрива от здравните им фондове, само у нас - не, независимо че е около 3 лв., каза проф. Матева.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД