Ще въвеждат шествалентна ваксина и у нас

Ще въвеждат шествалентна ваксина и у насЗдравните власти обмислят да заменят петвалентната ваксина с шествалентна такава. Това съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в рамките на семинара „Ползата от ваксините – между интернет митовете и научните реалности” в Правец.
Промяната в имунизационния календар се налага поради факта, че липсват достатъчни количества от използваните в момента препарати. В началото на годината лекари и депутати алармираха, че в страната са изчерпани наличните количества, а последиците може да са сериозни, тъй като пристигат и неимунизирани сирийски деца.
Тогава производители обещаха, че до средата на февруари ще доставят 71 000 дози от петвалентната ваксина срещу тежките заболявания дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит (детски паралич) и хемофилус инфлуенце (бактерията причинява отити и пневмонии). А до средата на март месец – и останалите 42 000 дози, договорени с Националната здравноосигурителна каса за 2013 г.
д-р Ангел КунчевНаскоро обаче двете фармацевтични компании, които произвеждат петвалентната ваксина, са изпратили писмо до Министерството на здравеопазването, че не могат да осигурят количества и няма да участват в процедурата за обществена поръчка. Сега препарати има, но до средата на годината и те ще свършат.
Д-р Кунчев ще председателства работна група, която ще изготви плана за изменение на имунизационния календар така, че замяната да се въведе възможно най-ефективно, без да се прекъсват имунизациите.
Когато бъде приета новата ваксина, ще се промени и схемата на имунизация. В момента тя е първи, втори, трети месец, а по новия имунизационен календар ще бъде втори, четвърти и шести месец.
Почти всички страни в Западна Европа вече ползват шествалентната ваксина.
Същевременно от този месец Националната здравноосигурителната каса поема и две нови ваксини. Едната е против пневмококови инфекции, а втората е комбинирана петвалентна имунизация, която е по-пречистена и намалява риска от усложнения.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД