24% от българските момичета с имунизации срещу рак на маточната шийка

24% от българските момичета с имунизации срещу рак на маточната шийкаСлед старта на Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка през 2012 г. близо 24% от 12-годишните девойки у нас са се възползвали от безплатната имунизация срещу болестта. Това съобщи един от координаторите на програмата д-р Теодора Тодорова. Тя изтъкна, че България е една от 40-те държави в световен мащаб, които поемат имунизацията срещу заболяването с публични средства.
Над 12 000 момичета вече имат пълна ваксинация с трите дози, което е едно много добро начало. Профилът на безопасност на ваксините продължава да бъде много добър, като възможните нежелани реакции се следят текущо от Европейската агенция по лекарствата.
Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка бе приета през 2012 г. и обхваща периода до 2016 г. Крайната цел, заложена в нея е постигането на 75% обхват.
Ако това се случи, България ще се окаже сред най-напредналите страни в Европа, които могат да се похвалят с високи нива на обхват – това са Шотландия, в която този показател е достигнал 90%, веднага след нея се нареждат Великобритания и Португалия с над 80% обхват.
Тази година инициативата се провежда под патронажа на Комисия по здравеопазването към 42-то Народно събрание със съдействието на Министерство на здравеопазването, Министерство на образованието и науката, Националната здравноосигурителна каса, Столична община, Български лекарски съюз, Национален център по заразни и паразитни болести, Български национален раков регистър, Национално сдружение на общопрактикуващите лекари, Национално сдружение на педиатрите от доболничната помощ, Българския червен кръст, Национално сдружение за профилактика на рака на маточната шийка и Асоциация "Усмихни се".
Всеки родител, който желае да имунизира дъщеря си, следва да се обърне към личния си лекар или да получи повече информация на сайта на Националната програма http://hpv-vaccine.bg или на безплатната телефонна линия на програмата 080013454.
"Здравнва поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД