Извадиха 35 миомни възли от матката на пациентка

"Софиямед"Рядка операция по отстраняването на 35 броя миомни възли извършиха АГ специалистите в столичната болница "Софиямед", съобщиха от лечебното заведение.
След гинекологичен и ехографски преглед на 38-годишна пациентка, която се оплаква от обилно кръвотечение, болка и уголемяване на корема специалистите по акушеро-гинекология в МБАЛ „Софиямед“ установяват наличието на множество миомни възли на матката.
Стандартно при подобен тип симптоматика и ехографска находка на пациентките се препоръчва извършването на хистеректомия т.е. отстраняване на цялата матка.
След като нашата пациентка бе запозната с възможностите за лечение решихме да пристъпим към конвенционална операция по отстраняването на миомните възли с цел спасяването на органа, коментира д-р Валери Нецов, завеждащ АГ отделението в болницата.
Като АГ специалист за мен и моите колеги от отделението запазването на детеродните органи при пациентките с АГ заболявания е от изключителна важност. Именно затова и прилагаме предимно ендоскопски хирургични методи като хистеро- и лапароскопия, за да минимизираме травмите за самите органи до минимум и да дадем още една възможност на бъдещата родилка. В конкретния случай пациентката ни вече има едно раждане чрез цезерово сечение, но изрично желаеше матката й да бъде запазена, защото планираше втора бременност и раждане, допълни д-р Нецов.
След отваряне на коремната кухина и матката на пациентката специалистите изваждат цели 35 броя миомни възли, най-големият, от които с размер 6 на 6 см. Операцията продължава 2 часа и 30 минути и според д-р Нецов, ако възстановителния период протече без усложнения пациентката ще бъде изписана на 5-тия ден след операция. Специалистът допълва, че ако дамата е извършвала редовни профилактични прегледи до формирането и нарастването на толкова миомни възли нямаше да се стигне или най-малкото операцията щеше да се извърши в по-ранен етап от развитието им.
Затова всички АГ специалисти препоръчваме дамите да извършват редовни профилактични прегледи поне веднъж годишно, за да може, ако има каквито и да е било патологични отклонения, те да се установят в по-ранен етап, за да може и лечението да е по-бързо и по-успешно, каза още д-р Нецов.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД