5 пъти за 50 г. е нараснала заболеваемостта от меланом у нас

малигнен меланомПет пъти се е увеличила заболеваемостта от малигнен меланом у нас за последните 50 години. През 1965 г. тази диагноза е била поставяна на 98 души, а през 2011 г. злокачественият кожен тумор е бил диагностициран при 479 души по данни на Националния раков регистър. Смъртността от меланом в България нараства с приблизително 3% годишно и продължава да се задържа в нивата около 35-38%. Тази тенденция е повече от обезпокоителна на фона на резкия спад в страните, където заболяването е най-разпространено - за последните години смъртността от малигнен меланом в Австралия е спаднала на 12 %, а в САЩ - на 12,8%.
Тези данни бяха представени пред журналисти на семинар, посветен на съвременните тенденции в профилактиката, диагностиката и лечението на кожния рак.
Късното диагностициране на меланома е основен проблем за страната ни, посочи доц. Красимир Киров, онкодерматолог в СБАЛО-София. Преобладаващата част от българските пациенти се диагностицират в трети стадий на болестта за разлика от другите развити страни в Европа и света, в които диагнозата по правило се поставя в първи и втори стадий. Ниската здравна култура, отсъствието на нагласа за профилактика у хората, безотговорното им поведение, нежеланието навреме да се търси лекарска консултация са основните причини болните да идват късно при нас, когато възможностите да ги излекуваме са относително по-ограничен, допълни още доц. Киров. Все още сме далеч от добрите практики за превенция в САЩ и Австралия, където децата в училище имат часове по здравна култура, по време на които ги обучават как да се предпазват от слънцето, какви дрехи да носят и по кое време да не играят на открито. Макар и бавно обаче, и в България си пробива път тенденцията в публичното пространство да намира място повече информация за вредата от солариумите и пристрастеността към тях. Напоследък прави впечатление и още един факт – в медиите все по-често се публикуват данните за нивата на УВ-индекса през деня. Този показател е сигурен ориентир за това кога трябва да се вземат предпазни мерки. При средни нива (индекс 3-7) се препоръчва въздържане от излагане на слънце в обедните часове, широки светли дрехи, шапка и очила, използване на слънцезащитни кремове. При високи нива (индекс 8-11) съветът е въобще да не се излиза на открито.
Медицината днес разполага с ефективни средства за лечение на малигнения меланом, сред които са оперативното лечение, химио- и лъчелечението, фотодинамичната терапия, биологичните таргетни (прицелни) терапии дори в по-напредналите стадии на болестта, стана ясно още по време на семинара. Особен интерес представляват биологичните лекарства от групата на моноклоналните антитела, които поставят началото на една от най-успешните терапевтични стратегии за лечението на рака, подчерта в лекцията си проф. Жанет Грудева, онколог в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив.
Прицелна терапия вече успешно се прилага и при малигнени меланоми с доказана мутация на BRAF-гена, това лечение е достъпно и у нас. При около половината меланомно болни туморът е от този тип и новата терапия води до значително забавяне на растежа или до регресията му, бе съобщено още на семинара. В допълнение бе посочено, че нови видове терапии се разработват и за немеланомния кожен рак – базоцелуларния и спиноцелуларния карцином.
Търсете навреме консултация от специалист, ако забележите промени по кожата си, ако имате бенки, които нарастват с повече от 6 мм, променят границите, формата или цвета си, задебеляват или стават по-изпъкнали, посъветваха специалистите. Те препоръчаха още личните лекари да обръщат повече внимание на пациенти, които в детска възраст са имали слънчево или друг вид изгаряне (с гореща вода или химическа субстанция), както и на хора с татуировки по тялото си.
Не разчитайте само на прегледи по време на кампании, а се самонаблюдавайте, наблюдавайте и други членове на вашето семейство и то през цялата година, през всеки сезон. Не ходете в солариума повече от един път месечно, а ако можете, се откажете напълно от изкуствените слънчеви лъчи. И което е най-важното - два пъти годишно посещавайте дерматолога, дори и да нямате оплаквания, е другият важен съвет на онколозите.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД