150 000 ще останат без достъп до здравеопазване, закани се министър Андреева

150 000 ще останат без достъп до здравеопазванеОт началото на мандата на Кабинета "Орешарски" до този момент задълженията на лечебните заведения в страната са скочили до над половин милиард лева. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева.
Тя обясни, че вече втора година здравното ведомство настоява процентът от акцизите върху цигарите и алкохола, които по закон се полагат на здравеопазването, да влязат в системата, но той отива директно в държавния бюджет.
А така биха се използвали много средства за подобряване на услугите в сектора.
Заради големите дългове близо 150 хил. души ще останат без достъп до здравеопазване, закани се д-р Андреева.
По нейните думи Министерството на здравеопазването ще предложи здравно неосигурените лица, които не са социално слаби, но искат да се лекуват по линия на Здравната каса, да си заплатят всички здравни вноски за всички години назад, за да могат да възстановят здравноосигурителните си права.
Това обаче няма да засегне социално слабите и безработните, а само пациентите, които са имали възможност да плащат здравните си осигуровки, но не са го направили.
Освен това, НЗОК със сегашния си ресурс не може да заплаща дейностите на всички болници, с които има договори. В системата обаче има и други проблеми и един от тях е недостигът на кадри, изтъква още министърът.
Според нея, в Спешната помощ отдавна има остра нужда от лекари. Едно от възможните решения на кадровия проблем са парамедиците. От тази есен започва обучението им, като професията ще се изучава в продължение на 3 години в медицинските университети и колежи.
Друга идея на здравното министерство е общинските болници да преминат към областните и така да бъдат ръководени само от един човек. Според здравните власти, това ще доведе до намаляване на администрацията, а оттам – и до намаляване на разходите за заплати.
Ведомството готви и създаването на мрежа от патронажни центрове в 16 общини и в 28 области. В тях ще се проследяват хронично болните пациенти.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД