БЛС иска решаване на проблемите с касатa, плаши с протести

д-р Цветан РайчиновУправителният съвет на Българския лекарски съюз ще търси среща с премиера и финансовия министър, на която ще настоява за актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса.
Лекарите ще инициират и среща с Надзорния съвет на касата, за да бъде обсъден предварително бюджетът на институцията предвид очертаващия се дефицит от 250 млн. лв. Съюзът ще представи и исканията си за промени в методиката за заплащане на медицинските дейности.
Сред основните искания е на лечебните заведения да се плаща до 25-то число на месеца и да се определя пълен размер на бюджетите, съобразно предходните години.
От касата ще се поиска и да се публикуват публично бюджетите на болниците, с оглед пресичане на спекулации, свързани с харчовете на определени болници.
Ако този месец проблемите с финансирането на лечебните заведения не бъдат разрешени, българските лекари излизат на протест на 15 май, категоричен е председателят на организацията д-р Цветан Райчинов.
За тогава са предвидени и демонстрации в други европейски държави, организирани от Европейската федерация на лекарите.
Датата е обявена за общоевропейски ден на протестите, а мотото е: "Нека ги спрем. Да защитим правото на здраве. Сигурни средства за гарантиране на качествено здравеопазване за всички европейски граждани. Спрете корупцията. Спрете репресиите върху лекари. Достойни заплати и достойни условия на труд за всички европейски лекари". Очаква се и други гилдии от здравния сектор да подкрепят медиците.
Д-р Райчинов заяви още, съюзът ще заведе две дела в Комисията по дискриминация заради по-ниската вноска, която държавата плаща за децата и още няколко категории граждани, които е длъжна да осигурява за здраве.
Ако се плаща пълна вноска от юни, ще се съберат допълнително около 160 млн. лв., които ще покрият част от дефицита, обясни той.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД