Болниците да лекуват всички диагнози в дадено направление, иска МЗ

Болниците да лекуват всички диагнози в дадено направление, иска МЗБолниците ще бъдат отрязвани от скъпи клинични пътеки. Занапред, ако едно лечебно заведение иска да сключва договор с Националната здравноосигурителна каса, ще трябва да лекува всички диагнози в дадено медицинско направление, а не само тези, за които се плащат най-много пари. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева по БНТ.
По нейните думи ще бъдат въведени мерки, при които всички болници ще трябва да предоставят комплексна медицинска услуга.
Това означава, че ако те отговарят на стандарта и на нивата на компетентност за определена медицинска специалност, за определен профил, те ще трябва да изпълняват всички клинични пътеки.
В противен случай касата няма да сключва договор с тях, обясни д-р Андреева и подчерта, че сегашната практика клиниките да си избират какво да лекуват и какво не, а това води до нелоялна конкуренция.
Според здравния министър университетските и многопрофилните болници, през които минават 70 - 80% от пациентите, в момента са гръбнакът на българското здравеопазване и така тя обясни факта, че те трупат най-много дългове.
По нейните думи е важно да се помисли и за преструктуриране на болничната помощ, тъй като в момента поради големия брой лечебни заведения и многото отделения в тях кадрите са доста разпръснати в страната. Би могло да се направи окрупняване на лечебните заведения в дадена област, така че те да могат да управляват целия процес както по отношение на медицинската дейност, така и на административната, обясни министърът.
Д-р Андреева обърна внимание на кардиоинвазивни клиники, които работят на територията на държавни болници. По думите й договорите са твърде неизгодни за държавните или общинските болници и на практика това е начин за фалиране на лечебни заведения.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД