Отбелязваме Световния ден за информираност за аутизма

Около 67 млн. души по света страдат от заболяването

Отбелязваме Световния ден за информираност за аутизмаДнес отбелязваме Световният ден за информираност за аутизма, който има за цел да повиши осведомеността и да насърчи неговото ранно диагностициране и ранна интервенция, които са от основно значение за у
спешното развитие на децата с аутистичното разстройство. Денят се чества по инициативата на ООН.
Друга основна задача на инициативата е и да почете уникалните таланти и способности на хората с аутизъм, да провокира толерантност и съпричастност и да улесни процесите на приобщаването им в училище и обществото.
Хората с аутизъм се реализират успешно в професии, свързани с числа и сметки, но докато се стигне дотам, проблемите са много и различни.
Експерти твърдят, че помощта в тази посока от държавата е недостатъчна. Според специалисти аутист все по-често става синоним на интересен човек, отколкото на болен и допълват, че аутизмът не е нещо безнадеждно.
Аутизмът нарушава умението на човек да общува и да се разбира с другите, а вследствие на това се затрудняват процесите на обучение и социализация. Това състояние се свързва с повтарящо се поведение като натрапчиво подреждане на предмети или следване на строга последователност.
Според официалната статистика на всеки 100 деца едно се ражда с аутизъм. Понастоящем около 67 млн. души по света са засегнати от това заболяване, което го прави най-бързо нарастващото сериозно нарушение в психическото развитие в международен мащаб.
Тази година с аутизъм ще бъдат диагностицирани повече деца, отколкото с диабет, рак и СПИН взети заедно.
При момчетата вероятността да бъдат засегнати от това състояние е четири пъти по-голяма, отколкото при момичетата. Сред най-често срещаните сигнали, че детето вероятно страда от аутизъм, са липсата на усмивка или други разпознаваеми прояви на радост до и след шестия месец, липса на интонационна размяна на звукове, усмивки или различни лицеви изражения до или след деветия месец, слабо развитие на речта, намаление на присъщото детско любопитство и изследователски интерес, затруднениe да играe спонтанно и стресово реагиране на промените на лица, предмети, детайли от обкръжението, които са подредени по определен начин.
Много известни личности са страдали от аутизъм, но мнозина са се справили с тази пречка в поведението си и са продължили развитието си в областта, в която са най-силни. Част от тях са особено значими личности като Леонардо да Винчи, Мария Кюри, Бетовен, Моцарт, Нютон, Марк Твен, Ван Гог, Стивън Спилбърг, Джим Кери, Стив Джобс и много други.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД