Увеличава се броят на изоставените деца

Увеличава се броят на изоставените децаРеформите по отношение на деинституционализацията на децата от домовете за умствена изостаналост текат много бавно. Това се казва в доклад на Българския хелзинкски комитет, посветен на състоянието на правата на човека в България през 2013 г., който бе представен на пресконференция днес. Антоанета Ненкова от неправителствената организация напомни, че правителството е поело ангажимент за закрие всички домове за деца през тази година и отбеляза, че това няма да се случи. Според нея пълната деинституционализация на децата от тези домове се отлага за следващата година.
Като негативна тенденция Ненкова посочи постоянно увеличаващия се брой на изоставените деца. Тя обясни, че те са изоставяни предимно от непълнолетни, неграмотни и необразовани майки, като болшинството от тях са жители на ромските махали.
Некова също така заяви, че все още няма подобрение и по отношение на работата на прокуратурата при смъртните случаи на деца от институциите. Тя каза още, че в периода 2001-2010 г. от БХК са отчели 238 смъртни случаи в домове за деца с умствена изостаналост. По думите й прокуратурата не е започнала следствия за нито един от тях. Според нея смъртните случаи са в резултат на престъпна небрежност, а деца не умират от уврежданията си, а от тоталната липса на грижи.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД