Пациентски организации искат кръстосано донорство

Пациентски организации искат кръстосано донорство Пациентски организации настояват в България да бъде въведено т. нар. „кръстосано донорство”. Идеята е да бъде разрешено даряването на орган от жив донор, който не е родственик на болния, за да намалее листата на чакащите за трансплантации, коментират от Асоциацията за детско развитие "Член 24".
Така нареченото кръстосано донорство представлява даряване на органи от роднина на един пациент на втори пациент, с когото има по-добра съвместимост, а роднина на втория пациент дарява орган на първия. Основно кръстосаното донорство се практикува при бъбречно болни хора.
От пациентските организации напомниха, че в България този вид донорство в момента е незаконно и поради тази причина много нуждаещи се българи заминават за чужбина.
Ето защо пациентите предлагат то да бъде регламентирано и у нас. Настоящата законодателна уредба и Законът за трансплантациите на органи, тъкани и клетки позволява живо донорство на бъбрек и черен дроб само от близки роднини.
Поради липса на съвместимост между донора и реципиента трансплантацията не може да се осъществи.
Асоциацията за детско развитие "Член 24" и още десетина пациентски организации вече са подготвили предложение за промени в Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки, с които засягат въвеждането на кръстосано донорство и в нашата страна.
В предложенията за промени в Закона за трансплантациите има текст за "овъзмездяване" на потенциалния жив донор.
По време на дискусията обаче няколко видни български трансплантолози се възпротивиха на идеята у нас да се въведе този вид донорство. Според тях страната ни трябва да се развива основно трупното донорство и че е прекалено рано у нас да се говори за кръстосано донорство, тъй като има сериозна потенциална опасност за здравето и живота на живия донор.
През 1999 г. се осъществяват първите кръстосани трансплантации в Европа. През миналата година 10% от всички трансплантирани от жив донор в САЩ са получили орган по този начин.
Съществуват и други видове донорство, които могат да спасят човешки живот, но пак родното законодателство не ги позволява.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД