Зад всеки лев оборот на заведение с пушене стоят милиони, похарчени за здравеопазване

Зад всеки лев оборот на заведение с пушене стоят милиони, похарчени за здравеопазванеМасово не се спазва забраната за пушене по заведенията, а това освен че е в нарушение на Закона за здравето, е в разрез и с правилата за безопасен труд, каза д-р София Ангелова, член на Дружеството по белодробни болести и председател на Националната асоциация за профилактика на белодробните болести. Тя обясни, че в барове, кафенета, дискотеки, ресторанти работят много хора с белодробни проблеми, като астмата например.
Цигареният дим потиска ефекта на лекарствата, които тези служители ползват, и това на практика задълбочава изключително заболяванията на дихателните пътища.
Да не говорим, че последиците от пасивното пушене са жестоки: 25% е по-голям рискът сред пасивните пушачи в семейството да заболеят от рак на белия дроб и 17% сред пасивните пушачи на работното място. Да не забравяме, че всяка година близо 4000 българи заболяват от рак на белия дроб и след 5 години са живи само 5% от тях, обясни Ангелова.
Според нея контролът, който се осъществява от страна на районните здравни инспекции не е достатъчен, тъй като липсва капацитет. Проблемът е особено тежък в малките населени места, където всички се познават и проверяващите са в близки отношения с проверяваните, обясни още експертът.
Контролът не е достатъчен и той не стряска хората. Има заведения, които имат добри обороти и не им пречи да си плащат глобите. Затова считам, че предложението да се затварят тези заведения е добро решение. Дори мисля, че един месец, каквато е идеята, е твърде малък срок, в който те да бъдат лишавани от право да посрещат клиенти, допълни София Ангелова.
По думите й в първата година след въвеждането на забраната за пушене на обществени места в САЩ милион и половина пушачи спират цигарите. Изпушени са 950 милиона пакета цигари по-малко. Предотвратени са 1500 случая с инфаркт на миокарда, 3540 случая с инсулт, от което са спестени 49 милиона долара медицински разходи. Трябва най-после да проумеем, че зад всеки елев, който влиза като оборот в заведение, в което се пуши, стоят милиони левове, похарчени за здравеопазване, добави Ангелова.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД