В болницата само с лична карта

В болницата само с лична карта Личната карта вече ще се ползва и като здравна. Това реши на заседание вчера Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса.
Когато посещава личния си лекар или влиза в болница или лаборатория, пациентът ще поставя документа си за самоличност в специален четец, свързан с електронната система на касата.
Така НЗОК ще разполага с регистър кой пациент е бил на преглед или изследване.
На тръгване болният пак ще се "чекира", а здравната каса няма да плаща нищо извън периода на прегледа, хоспитализацията или изследването.
За да се осъществи тази идея, за повече сигурност и ефективност здравноосигурителната каса ще трябва да направи оценка на хардуера и софтуера си, както и да направи оценка на разходите.
Според плана на здравната каса може да се използват апарати, подобни на тези в граничните пунктове и цената ще е около 40-50 лв. на четец.
Някои експерти обаче намирали идеята за неефективна и скъпа, тъй като добрите четци на лични карти струват около 1500-2000 лв.
Основният плюс на подобна система е, че ще бъде невъзможно след като пациентът си тръгне от кабинета на личния лекар да му бъдат надписвани прегледи, а след като е изписан болниците да отчитат операции на хартия.
Междувременно министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов предложи личната карта да стане електронна с чип при подмяната й, за да се ползва и за електронното управление.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД