143-ма минаха безплатни прегледи за глаукома в клиника "Трошев"

д-р Станимир ТрошевВ продължение на една седмица д-р Станимир Трошев от старозагорската очна клиника "Трошев" и неговият екип извърваха безплатни прегледи на пациенти от града и областта за глаукома. Успяхме да прегледаме и да измерим вътреочното налягане на 143-ма души. От тях 16 бяха с доказана предварително глаукома, която те лекуват, но дойдоха, за да проверят вътреочното си налягане. При 6 случая открихме глаукома. Това са хора на възраст между 40 и 60 години. При други 10 имаме съмнения за глаукома и ще трябва да подложим пациантите на допълнителни прегледи, заяви д-р Трошев.
В България средната заболеваемост от глаукома е 1 до 2 болни на 100 души. Един от районите, в които от години се констатира по-висока от средната за странатга заболеваемост, е този във и около Гълъбово. Тази тенденция продължава да се задържа. Често откриваме глаукома и при повече от един човек в семейство, но няма проучвания, които да докажат на какво се дължи това, каза д-р Трошев. Според него е положителен фактът, че в последните години се е увеличила ранната разкриваемост на глаукомата. Когато пациентът навреме вземе мерки, заболяването е лечимо и резултатите са отлични. В противен случай обаче болестта може да доведе до пълно ослепяване.
Глаукомата е невродегенеративно заболяване на зрителния нерв. То води до постепенна загуба на функциите на нерва. Основен симптом за болестта е повишеното вътреочно налягане. Обикновен ото се появява след 40-годишна възраст. Затова д-р Трошев и колегите му съветват хората, навършили тази възраст, да правят прегред на очите поне веднъж годишно.
"Здравна поща", Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД