Половината ни първолаци с гръбначни изкривявания

Половината ни първолаци с гръбначни изкривяванияГръбначните изкривявания все по-често засягат и най-малките. Това сочи съвместно изследване на Националния център за обществено здраве и анализи и Националната спортна академия "Васил Левски". Жертва на проблемите с гръбначния стълб са дори и децата на възраст под 7 години.
Половината първокласници у нас вече са с изкривени гръбнаци, като основна причина за това са тежките раници и продължителното стоене пред компютъра в неправилна поза.
Специалистите препоръчват родителите си да водят децата на профилактични прегледи и да съблюдават начина, по който те седят.
Когато малчуганите учат, тялото им трябва да бъде изправено, а лактите свободно да опират масата или бюрото. Тетрадката и учебникът пък трябва да бъдат на 35-40 см. от очите на детето, за да не се уврежда зрението му.
Един от най-добрите методи за профилактика на гръбначните изкривявания е лечебната гимнастика, защото упражненията са прости и след правилното им заучаване, могат да се практикуват и вкъщи.
Затова от Националния център за обществено здраве и анализи предлагат да се въведат часове по изправителна гимнастика в училищата. Това би намалило процентът на деца с гръбначни изкривявания, които и така се лекуват доста трудно. Тяхното лечение изисква много време, средства, усилия и постоянство, напомнят лекарите.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД