43 болници харчат 70% от бюджета на НЗОК

43 болници харчат 70% от бюджета на НЗОК43 от лечебните заведения у нас харчат 70% от бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Това заяви на заседание в парламента председателят на Надзорния съвет на НЗОК и зам.-министър на здравеопазването д-р Бойко Пенков.
Десетте болници, които консумират най-много средства - близо 27 на сто от бюджета на осигурителната институция са „Св. Георги” в Пловдив, „Св. Марина” във Варна, „Пирогов”, „Токуда болница” в София, „Георги Странски” в Плевен, Военномедицинска академия в столицата, Националната кардиологична болница, Окръжна болница - Пловдив и „Св. Анна” и "Св. Екатерина” - също в София. По неговите думи това са и лечебниците с най-големи задължения.
Според управителя на здравната каса д-р Румяна Тодорова тази година ще е изключително трудна за НЗОК. Методика за плащане и остойностяване на медицинските дейности не е приета от Надзорния съвет.
Тя е свързана с бюджетите на лечебните заведения. Но всичко друго, разписано в закона, вече е направено и правилата за бюджетите са факт. Няма да има осоебни промени с финализирането на договорния процес с лечебните заведения.
В момента парите за болнична помощ са 1,375 млрд. лв., докато през миналата година са били приблизително 1,2 млрд. лв.
Иначе 56 млн. лв. са заделени за неотложни и непредвидени дейности. За други плащания са предвидени 80 млн. лв., но тепърва ще се обсъжда дали те да бъдат предварително разпределени. На практика обаче касата остава без буфер.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД