На 21 март мерят безплатно сърдечната честота в Стара Загора

На 21 март мерят безплатно сърдечната честота в Стара ЗагораНа 21 март (петък) от 10 до 15.30 ч. студенти медици от Тракийския университет ще измерват сърдечната честота в пешеходната зона на бул. "Цар Симеон Велики" , в пресечката му с бул.“Св. Патриарх Евтимий“. В същото време деца от клуб "Млад здравен експерт" при РЗИ-Стара Загора ще разпространят сред гражданите здравно-образователни брошури по темите: "Как да измервате вашия пулс у дома?" и "С любов за сърцето". На 26 март от 13,30 ч. в хотел "Верея” пред общопрактикуващи лекари и студенти по медицина ще бъде представена лекция на тема: "Ролята на сърдечната честота като рисков фактор при КАБ (коронарна артериална болест)”. В дните от 24 до 28 март старозагорски кардиолози ще извършат безплатни прегледи за сърдечната честота. Всички тези прояви са част от кампанията "С любов за сърцето", чиято цел е да се изградят традиции за контрол на собственото здраве и периодично проследяване на важни показатели.
Високото кръвно налягане, холестеролът, тютюнопушенето, затлъстяването, обездвижването, захарният диабет и стресът са известни рискове за стесняване на кръвоносните съдове на сърцето и появата на исхемична болест и инфаркт. Всеки един човек може да намали отрицателното им влияние като промени начина си на живот и хранене и приема редовно предписаните от специалистите медикаменти.  
Други рискови фактори като сърдечната честота (сърдечен пулс) обаче често биват пропускани и неглижирани. Много малка част от хората имат навика да измерват своя пулс у дома. А редовното проследяване на ударите на сърцето е важно поради няколко причини. Увеличаването на пулса при хората със сърдечни заболявания оказва неблагоприятно влияние върху работата на сърдечния мускул. Колкото е по-висок пулсът, толкова повече хранителни вещества, кислород и енергия са нужни на сърцето. Високата сърдечна честота представлява работата на сърцето на "високи обороти". Това намалява времето, в което сърцето си почива и се храни с кръв. Поради това има опасност от влошаване на много от сърдечните болести. Проследяването на пулсoвата честота е лесно, не изисква допълнителна апаратура. Високата сърдечна честота е показател, явяващ се самостоятелен рисков фактор и при трайно ускоряване в покой, е необходимо да обсъдим този факт с лекуващия ни лекар.
"Здравна поща", Мадлен Пеева

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД