Бум на ухапани от кърлежи в Старозагорско

д-р Божидара КайряковаОт началото на януари досега в Старозагорска област са хоспитализирани 10 пациенти с лаймска болест. Двама от тях са с доказано заболяване, а за другите се очакват окончателните резултати от изследванията, които най-вероятно ще потвърдят съмненията за заболяване вследствие на ухапване от кърлеж, съобщи д-р Божидара Кайрякова, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ-Стара Загора. Заради ранното затопляне броят на ухапаните от кърлеж и хоспитализирани е нараснал скокообразно. През миналата година от януари до средата на март са регистрирани само 3 случая.
Доказаните случаи тази година са на жена от Гурково и на мъж от Опан. Другите тазгодишни случаи са от Елхово, Сладък кладенец, Ягода, Казанлък и Стара Загора. Болните от Стара Загора са били ухапани предимно извън града, докато са били по села и вили. Възрастовата характеристика на заболелите е предимно пенсионна, а повечето от тях се занимават с животни, уточни д-р Кайрякова.
Бум на ухапани от кърлежи в СтарозагорскоЗа да не се разболеят, хората трябва да знаят няколко важни неща. Първо – след излизане навън сред природата, вкъщи да направят оглед на всички открити части на тялото за впити кърлежи. Кърлежът ухапва безболезнено, защото съдържа анестетик и не се усеща на момента. Ако хората намерят в тялото си забит кърлеж и не знаят как да го извадят, да търсят лекар, за да не скъсат кърлежа. Необходимо е при излизане сред природата да се използват репеленти. Те са ефективни и се продават навсякъде по аптеките. Кърлежите от домашните животни трябва да се чистят с ръкавици и да не се мачкат, каза д-р Кайрякова.
"Здравна поща", Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД