Във Варна спасиха момче с рядка болест

проф. Красимир ИвановЛекари от Варна, начело с ректора на Медицинския университет проф. Красимир Иванов, са направили животоспасяваща операция на дете с Болестта на Кушинг. Това е изключително рядко заболяване - 1 на 1 000 000, като заболяването забавя силно растежа и спира пубертетното развитие.
Преди време момчето е претърпяло операция заради болестта си в Англия, и там, с прилагане на медикаментозно лечение, е постигната ремисия.
През миналата година обаче започнал бурен рецидив на болестта и се наложило детето да бъде оперирано отново. Eдинственият шанс за момчето била операция за премахване на надбъбречните жлези.
В Англия тази операция струва 23 000 британски лири, което било непосилно за родителите. Затова хирургичната интервенция е извършена във Варна.
Според специалистите, в бъдеще детето ще е на постоянна терапия, но това няма да попречи на развитието му и воденето на нормален живот.
Проф. Красимир Иванов коментира, че български болници разполагат с възможности и капацитет да извършват лечение на пациенти, вместо те да се лекуват в чужбина и така да субсидират чуждестранни клиники. Според него, огромна част от финансираните от Фонда за лечение в чужбина процедури могат да се извършват в страната. По думите му лечението у нас би спестило на пациентите допълнителни разходи като пътни и престой при лечението им в чуждестранна болница.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД