Безплатни прегледи за туберкулоза в Сливен

Безплатни прегледи за туберкулоза в СливенДен на отворените врати организират през следващата седмица от Многопрофилната болница за активно лечение "Д-р Иван Селимински" в Сливен. Това съобщиха от лечебното заведение. В рамките на събитието от 17 до 21 март ще се проведат безплатни прегледи за диагностициране на туберкулоза.
Те ще се извършват в сектора по фтизиатрия. Направление за специалист не се изисква, а повече информация желаещите могат да получат на телефон 044/611 700.
Поводът за инициативата е Световният ден за борба с туберкулозата на 24 март.
Той се отбелязва по инициатива на Световната здравна организация в деня, когато през 1882 г. немският микробиолог Роберт Кох е обявил направеното от него откритие - установил е причинителят на туберкулозата - Микобактериум туберкулозис, по-известен като бактерий на Кох.
Той се отличава със значителна устойчивост във външната среда, като особено дълго се запазва в отделените от болните храчки, включително и след тяхното изсъхване.
През 1993 г. Световната здравна организация обявява туберкулозата за световен здравен проблем, който се нуждае от спешни мерки за действие, тъй като болестта се разпространява със заплашителни темпове.
Всяка секунда с бактерия на Кох се заразява по един човек. Около една трета от хората по света, приблизително 2 милиарда души, са носители на туберкулозната бактерия. Счита се обаче, че повечето от тях – в 90% от случаите, няма да развият заболяването през живота си.
Туберкулозата убива повече млади и възрастни хора от което и да е друго инфекциозно заболяване и е водещата причина за смъртността сред жените.
Всяка година милиона души умират от нея, като повече от 75% тях са хора на възраст между 15 и 54 години – икономически най-активната част от населението.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД