Актуализират стандарта по трансплантация

Актуализират стандарта по трансплантацияПредстои да бъде въведена програма за актуализиране на профилите на всички пациенти, които са включени в листата на чакащите за трансплантация, като целта е да бъде уточнен в детайли техният соматичен статус. Специалисти от експертния съвет по нефрология и хемодиализа, заедно с уролози ще бъдат ангажирани в разработването на програмата, а тази мярка е изключително важна, защото ще гарантира оптимален подбор на болните, което от своя страна е предпоставка за постигането на възможно най-добър терапевтичен резултат.
Това съобщи днес пред журналисти зам.-министърът на здравеопазването проф. Чавдар Славов по време на дискусията за Световния бъбречен ден. Той посочи, че до дни ще бъде обнародван актуализираният стандарт по трансплантация, който е максимално съобразен с европейската директива 53/2010 г. за качество и безопасност на трансплантациите. Също така е готов и актуализираният стандарт по клинична имунология, в който са включени съвременните критерии за имунологична подготовка и проследяване на пациентите преди и след трансплантация, бе съобщено още на дискусията. След приемането на новите критерии ще стане възможно да бъдат трансплантирани при определени условия пациенти, преболедували от хепатит B или C, а така също и да бъде приложен максимално адекватен подход при алосенсибилизирани пациенти, каквито са приблизително 20% от чакащите за бъбречна трансплантация и при хиперсенсибилизирани болни, каквито са 4% от чакащите. Всеки донор ще бъде оценяван по разширен набор от критерии, които имат за цел да установят максимално точно неговото състояние, посочи нефрологът проф. Емил Паскалев.
България изостава значително по отношение на броя на лекуваните с хемодиализа и трансплантация дори в сравнение със съседните ни страни Гърция, Турция и Македония, стана ясно още по време на дискусията днес - у нас по тези методи се лекуват 600 души на 1 млн. население, докато в цитираните държави нивото на този показател е над 1000 души на 1 млн. население. Също така се преценява, че над 7000 българи са потенциално подходящи за последваща бъбречна трансплантация, докато листата на чакащите включва около 900-1000 болни.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД